Kitömött barbár a Kortárs irodalmi vetélkedőn

XVI. Győri Könyvszalon

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a középiskolásoknak szóló Kortárs irodalmi vetélkedőt, melynek döntőjére immár hagyományosan a Győri Könyvszalonon került sor. A játék témája ebben az évben Péterfy Gergely Kitömött barbár című műve volt. A szerző jelenlétében zajló esemény, amely sikeresen megmozgatta a fiatalokat, kiváló példája az olvasóvá nevelés, a kulturális intézmények és az oktatás együttműködési lehetőségeinek.

Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna megyei szaktanácsadó, a vetélkedő szervezője köszöntötte a közönséget és a zsűri tagjait, Péterfy Gergely írót, aki nagyon örült a különleges alkalomnak, Pethőné Nagy Csillát a zsűri elnökét, aki a pécsi Babits Mihály Gyakorló Gimnázium vezetőtanára és érdemes tankönyvszerző, valamint Sütő Csaba András költőt.
Bevezetőjében Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna elmondta, pedagóguskollégáival szeretnék elérni, hogy a diákok számára az irodalom élő-eleven dolgot jelentsen. Ezért rendezik meg évről-évre a vetélkedőt, ahol a szerzőkkel személyesen találkozhatnak a résztvevők.
Megtudhattuk, hogy az írásbeli forduló után a hat legjobb csapat jutott a döntőbe, ahol változatos feladatok vártak rájuk. A szervezők elsősorban azt tették próbára, hogy a diákok mennyire értették meg a könyv mondanivalóját, és hogyan tudják kifejezni annak lényegét különböző formákban, például illusztrációkkal, álló képekkel.

Ennek a Kitömött barbár esetében szemléletformáló szerepe is van. Hiszen Péterfy Gergely munkája, amely évtizednyi kutatás eredményeként született, súlyosan aktuális témát dolgoz fel. A megrázó témának a történelmi távlat egyetemes jelleget ad, a művet emblematikussá emeli. Főszereplői Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman, akiket mély barátság és sorsközösség kapcsol össze. Mindketten megtapasztalják, mit jelent idegennek, megvetettnek lenni, miközben mindketten igyekeznek a lehető legméltóbbá válni az emberek megbecsülésére. A kifinomult és széleskörű műveltséggel rendelkező Soliman a 18. század egyik legismertebb színes bőrű társasági embere volt Bécsben. A távoli Afrikából került Európába, Lobkowitz herceg volt a gazdája, aki meg akarta tudni, mi mindenre lehet megtanítani egy feketét. Soliman, miután szabadságát elnyerte, bécsi szabadkőművesként ismerkedett meg Kazinczy Ferenccel, és szoros barátságot kötöttek. A történet szerint 1796-ban Kazinczy Ferenc éppen hétéves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik, és közszemlére teszik a Természettudományi Múzeumban. A „kitömött barbár” botrányos módon 1806-ig volt látható, utána raktárba került, 1848-ban pedig egy tűzben elégett.

A vetélkedő közben Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna arról kérdezte Péterfy Gergelyt, hogy milyen belső indíttatásra született a regény. A szerző elmondta, hogy nagyon megfogta az a fájdalmas botrány, amely méltatlanul elsikkadt, a magyar köztudat számára rejtve maradt. Pedig sok mindent mond el rólunk, és a mai problémáinkra is plasztikusan rávilágít. Az idegenhez való viszony, hiába az eltelt évszázadok, folyamatos kudarctörténet. Új felvilágosodásra van szükség, mert új barbárság van növekedőben. Ez a könyv figyelmeztető jel, mert rossz irányba megyünk, mert az embertelenség újra erőre kapott.

Az emblematikus műhöz méltó feladat zárta a vetélkedőt. A versenyzőknek képzeletbeli levelet kellett írniuk Angelo Soliman nevében Kazinczy Ferenchez, melyben a haldokló Angelo ráhagyja földi porhüvelyét legjobb barátjára. A több esetben művészi igénnyel megfogalmazott levelek adták bizonyságát annak, hogy milyen mélységeket mozgatott meg a diákokban a kitaszítottság mementójának is tekinthető Kitömött barbár. Az eredmények nemcsak a szervezőknek, de a szerzőnek is jó visszajelzést jelentettek.
A befejező beszélgetésben Péterfy Gergely megosztotta, hogy jó érzés volt látnia, hogy a fiatalok milyen könnyen magukévá tették könyvének üzenetét. Örömmel üdvözölte önfeledt kreativitásukat és felszabadult gondolkodásukat, és arra biztatta őket, hogy őrizzék meg ezt a felszabadultságot, és csiszolják tovább képességeiket sok olvasással.

A nyertes csapatok:

I. helyezett: a Kazinczy Ferenc Gimnázium Három kicsi néger csapata: Árpási Rebeka Anna, Horváth Benjámin, Ilonka Dorka. Felkészítő tanár: Polczerné Ujlaki Csilla.
II. helyezett: a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Márai csapata: Karsa Anna, Koleszár Boróka, Pintér Bernadett. Felkészítő tanár: Pálkútiné Németh Anikó.
III. helyezett: a Kazinczy Ferenc Gimnázium Feketén-fehéren csapata: Karakó Édua, Lőre Jázmin, Eördögh Eszter. Felkészítő tanár: Polczerné Ujlaki Csilla.

Szabados Éva
Fotók: Zilahy Márta

Péterfy Gergely a XV. Győri Könyvszalonon a Kitömött barbárral.


2016.11.20