85 éves lenne a filmsztárból lett hercegnő, Grace Kelly


Grace Kelly jómódú ír családban született 1929. november 12-én Philadelphiában. Rendkívül szigorú katolikus nevelésben részesült. Már korán elkezdett balettozni, családja rosszallása ellenére mindenáron színésznő szeretett volna lenni, ezért Hollywoodba költözött. Pályája modellkedéssel kezdődött, majd 22 évesen, 1951-ben szerepelt először filmben (Tizennégy óra).

1953-ban a kenyai dzsungelben forgatta a Mogambo című filmet, amely egy szerelmi háromszögről szól Grace Kelly, Ava Gardner és Clark Gable között – a viszony Gable és Kelly között a filmforgatás után is folytatódott. A filmben játszott szerepéért a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára jelölték, de végül nem ő kapta meg. Alfred Hitchcock három filmjében is szerepelt: Gyilkosság telefonhívásra, Hátsó ablak és Fogjunk tolvajt. 1955-ben a Vidéki lányban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női főszereplő Oscar-díját, 1956-ban szerepelt utoljára filmben.

Grace Kelly életében a legnagyobb változást a monacói herceggel történő megismerkedése jelentette: egész életében arról álmodozott, hogy hercegnő les, és álma végül meg is valósult. Rupert Allan, a Look divatmagazin kiadója hívta meg az 1955-ös Cannes-i Filmfesztiválra, és ő szervezte meg a találkozót is a herceggel. A nagy nap áramkimaradással köszöntött be, a hajszárító sem működött, és nem lehetett kivasaltatni az alkalomra készítetett kosztümöt sem. Grace roppant ideges volt, a legszívesebben lemondta volna a találkozóját azzal a „hogyishívják” herceggel, ám végül magára kapott egy bő szoknyás, rózsás selyemruhát, és fejébe csapott egy művirág koszorút (hogy eltakarja zilált frizuráját).

A találkozás persze kitűnően sikerült. A herceg már az első pillanatban eldöntötte, hogy ez a virágkoszorús tavasztündér lesz a felesége! Néhány hónap levelezés után – ahogyan illik – meg is kérte a kezét. Grace utolsó filmjében, a Gazdagok és szerelmesekben büszkén viselte a vőlegényétől kapott, tizenkét karátos gyémántokkal kirakott jegygyűrűjét. Kelly papa el volt ragadtatva, hogy koronás fő lesz a veje, boldogan kifizette a kétmillió dolláros hozomány felét, másik felét pedig lánya állta a sztárgázsijából. 1956. április 19-én megtartották az évszázad esküvőjét. Ezernyi riporter követte minden lépésüket, fölöttük a forgatócsoportok helikopterei köröztek: az összes nyugat-európai televízió élőben közvetítette a monumentális eseményt, mintegy harmincmillió nézőnek.

Az esküvőt követő évek viszonylagos boldogságban teltek, noha Grace soha nem tudta megemészteni, hogy férje kívánságára szakítania kellett a filmezéssel, a színészettel. Egyre jobban beleélte magát hercegnői szerepébe: jótékonykodott, óvodát, öregek otthonát, árvaházat avatott, segített az 1956-os magyar forradalom menekültjeinek is. Három gyerekük született, Caroline, Albert és Stephanie. A gyerekek még közelebb hozták egymáshoz Grace-t és Rainert; később, amikor legidősebb lányuk, Caroline botrányaitól visszhangzott a világsajtó, együtt igyekeztek úrrá lenni a kínos helyzeteken. A hercegnőt mindenki csodálta és tisztelte, csak ő volt egyre elégedetlenebb önmagával. Nehezen viselte a változó kort, rettegett az elhízástól, ötvenedik születésnapját tragédiának fogta fel.

A 20. század egyik leghíresebb szerelme 1982. szeptember 13-án ért véget. Máig nem tudni, miért ő vezette a kocsiját, egy családi hétvége után vissza Monacóba. Mivel erősen rövidlátó volt, ritkán ült a volán mögé, nem rendelkezett vezetői gyakorlattal, ami pedig kívánatos egy veszélyes kanyarokkal teli úton. Már csak azért is, mert vele tartott legkisebb lánya, Stephanie. Biztonságosabb lett volna ezt a dolgot rábízni a sofőrjére, de Grace hallani sem akart róla. Amikor odaért ahhoz a különösen hátborzongató kanyarhoz, a kocsi megpördült, lerepült az útról, és harminc méter zuhanás után egy veteményeskertben landolt. Még élt, amikor beszállították a róla elnevezett kórházba, de már nem lehetett megmenteni. Stephanie, aki néhány kisebb sérüléssel megúszta a balesetet, úgy emlékezett, hogy anyja a fékekről mondott valamit a kisodródást megelőzően. Ennél többet nem árult el soha, még a családjának sem. Sokan találgatták akkoriban, hogy mi történhetett a kocsiban, de halála mindenki számára örök rejtély maradt. Grace Kelly mindössze 52 éves volt.

A monacói Szent Miklós katedrálisban helyezték örök nyugalomra, ugyanúgy, mint III. Rainer herceget, aki 2005-ben, 56 év uralkodás után hunyt el. Grace Kelly sírját máig turisták százai keresik fel.

Nagy Mária

 

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2014.11.12