Széchenyi István életútja képeslapokon

Kiállítás az Egyetemi Könyvtárban

November 30-ig látható a Széchenyi István Egyetem könyvtárában a díjmentesen megtekinthető Széchenyi István életútja képeslapokon című kiállítás (Egyetem tér 1.) az Egyetemi Könyvtár nyitvatartási idejében. A kiállított képeslapok Steiner Józsefné, a könyvek pedig a könyvtár tulajdonát képezik.

A győri egyetem névadóját a „legnagyobb magyarként” ismerjük, és ha az 1791 és 1860 között élt politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési miniszterének életútján végigtekintünk, valóban nem túlzás egy olyan személyiségről beszélnünk, aki a kultúra, a politika, a társadalom, a közlekedés, a sport és egyáltalán, a közgondolkodás terén számottevően reformálta meg hazánkat, és eszméi, tevékenysége, valamint hatása nyomán megteremtette a modern, új Magyarországot. Nevéhez többek között olyan „tettek” fűződnek, mint a Magyar Tudományos Akadémia megalapítása, a lótenyésztés, a lóversenyek meghonosítása, az Al-Duna szabályozása, a dunai gőzhajózás megteremtése, gőzmalmok és vasút (ki)építése, a Tisza szabályozása, takarékpénztárak és kaszinók létesítése.

Az Egyetemi Könyvtár képeslapkiállításának tablóiról és vitrineiből megismerhetjük Széchenyi István családját, hihetetlen életművének mérföldköveit és tárgyi mementóit, valamint a mai emlékeit is. Szemügyre vehetjük legismertebb és legjelentősebb írott munkáit, köztük a Hitel, Világ, Stádium „hármasát”, láthatjuk a nagycenki múzeumát, szobrait, illetve olyan épületeket országszerte, melyekben dolgozott vagy rokonai éltek.

A kiállításon szereplő képeslapok Steiner Józsefné 55 ezer darabra rúgó gyűjteményéből származnak, aki tagja a MABÉOSZ-nak, a Képes Levelezőlap Gyűjtő Egyesületnek, a Kossuth Szövetségnek és a Sissi Baráti Körnek. Hatalmas gyűjteményéből – melybe a művészetekkel és a tudománnyal összefüggő lapok éppúgy tartoznak, mint az irodalommal vagy a vallással kapcsolatosak – rendeztek már kiállítást a magyar szecessziós építészet vagy például II. Rákóczi Ferenc témakörével kapcsolatban, kiállítói tevékenységéért meg is kapta Nagyatád város Kulturális-díját. A Széchenyi István Egyetem tárlatán szereplő képeslapok között akadnak 1898-as kiadásúak, valamint kevésbé régiek is, a kiállított könyvek pedig az egyetem tulajdonába tartoznak.

Széchenyi István életútja képeslapokon november 30-ig tekinthető meg az Egyetemi Könyvtárban (Győr, Egyetem tér 1.) a könyvtár nyitvatartási idejében.

Fotók: Vas Balázs, Zilahy Márta

2016.11.18