Részegek

A Nemzeti Színházban

Furcsa társaság verődik össze a Nemzeti Színház új, Részegek című darabjában, akik Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről beszélnek. Néhány, részegségében őszinte figura akadozó nyelvvel az élet nagy kérdéseire próbál választ találni. A sors különös játékot játszik velük, és ők is különös játékot játszanak egymással.

Az előadás bemutatója november 19-én lesz, ezt követően november 20-án, 30-án, december 12-én, 17-én és 27-én láthatják a nézők a Gobbi Hilda Színpadon. Ivan Viripajev írását Viktor Rizsakov, a Nemzeti Színházban is nagy sikerrel futó, Pécsi Országos Színházi Találkozó-fődíjas Fodrásznő rendezője viszi színre. Az orosz „új dráma” mozgalom tagja, Viripajev szerint azért mennek színházba és moziba az emberek, hogy átéljenek egy konfliktust, hogy megtisztuljanak. Fontos, hogy rátaláljanak valami titkosra a maguk belső világában, és megszabaduljanak negatív érzelmeiktől. Rizsakov pedig minden rendezése során azt kutatja, miként érheti el, hogy a színházban a néző ne kukucskáló legyen, hanem a történetek résztvevője, hogy a színház „belül” játszódjon le: a néző fejében, szívében.

Modell, bankár, menedzser, prostituált, fesztiváligazgató, építőipari alkalmazott. A sors különös játéka folytán a belőlük összeverődött társaság jelenik meg a Részegekben. Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről beszélnek akadozó nyelvvel. Leginkább azt próbálják megfogalmazni, hogy kiüresedett, józannak tűnő világunkban van-e még helye az őszinteségnek, lehet-e valódi szeretetet találni. A Részegek a mai ember, az európai civilizáció alapproblémáira kérdez rá. Arra a racionálisnak, toleránsnak és józannak hazudott életformára, amely valójában az európai ember létének értékvesztését, a szeretet, a hit, a kultúra eltűnését, a hazug ideológiákat takarja. Erről azonban csak néhány, „részegségében őszinte” figura képes fájdalmasan, eltorzult tudattal beszélni egyfajta apokrif gyónásként – írják a nemzetiszinhaz.hu oldalon a darabról.

Ahogy a teátrum oldalán is olvashatjuk: a szerző a kortárs orosz színházi élet mára már kultikussá vált drámaíró-rendezője, az 1974-ben Irkutszkban született Ivan Viripajev, aki mintegy 15 évvel ezelőtt robbant be az orosz színház világába. Az egyik első, nagy sikerű drámája nyomán elnevezett és munkatársával, Viktor Rizsakovval közösen elindított, „Oxigén (Kiszlorod)” művészeti „mozgalom” új hangvételű és szellemiségű színházi nyelv megteremtésére tesz kísérletet. Viripajev több művét számos európai nyelvre lefordították, és Európa jelentős színházaiban hatalmas sikerrel játsszák.

A darabban szerepel Trill Zsolt, Fehér Tibor, Kristán Attila, Tóth László, Nagy Mari, Szűcs Nelli, Szabó Sebestyén László, ifj. Vidnyánszky Attila m.v., Barta Ágnes e.h., Katona Kinga e.h., Ács Eszter e.h., Bordás Roland e.h., Berettyán Sándor, e.h., Mikecz Estilla e.h. – a közönség először november 19-én láthatja őket a Részegek című előadásban.

Forrás: kultura.hu

2016.11.16