A magyar nyelv napja

November 13.

2011. szeptember 26-án a Magyar Köztársaság Országgyűlése – az Anyanyelvápolók Szövetségének javaslatára – november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította. A magyar törvényhozás testülete ezáltal teremtett lehetőséget arra, hogy ezen a napon a közfigyelem hivatalosan is a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre irányuljon.

November 13. az anyanyelvünket államnyelvvé tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának időpontja, amely az állami és a hivatalos ügyek elintézésében, valamint a magyar iskolákban használandó tanítási nyelvként a magyar nyelvet határozta meg. Nagy lendületet adott ez a független, magyar nemzetté válás útján, és lelkesítőleg hatott a reformkori haladó politikai erők és a nemzet fejlődéséért törekvő hazafiak, a költészet fegyverével küzdő irodalmárok számára. Ehhez a naphoz azonban időben közelebbi esemény is kapcsolódik: 2008. november 13-án nyitotta meg kapuit Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma (a képen részlet A magyar nyelvújítás című kiállításukból), amelynek küldetése az anyanyelvi kultúra közvetítése, a magyar nyelv történeti útjának, a nyelvtudomány eredményeinek, a nyelvek és a nyelvváltozatok egymásra hatásának bemutatása, saját és más közgyűjtemények anyagaira alapozva állandó és időszakos kiállítások, kutatások, közművelődési lehetőségek révén.

Az országban számos program várja az érdeklődőket, köztük anyanyelvi kalandtúra, ünnepi gála, irodalmi estek, előadások, gyermekprogramok és koncertek lesznek péntektől hétfőig a magyar nyelv napja alkalmából. A széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma november 12-én, szombaton szervezett ünnepséget a magyar nyelv napja alkalmából: az eseményen az Anyanyelvünkért és Széphalomért díj átadása után – az idei kitüntetett Kováts Dániel irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár – Dunai Tamás Szavakat fúvok című irodalmi estjét hallgathatták meg a résztvevők.

2016-ban is megrendezik az Anyanyelvápolók Szövetsége már hagyományosnak mondható ünnepi gálaestjét november 13-án a Pesti Vigadóban, amelyen mások mellett Berecz András ének- és mesemondó, Kubik Anna színművész, Petrás Mária népdalénekes, valamint a Cédrus táncegyüttes és a Resti Kornél zenekar lép fel. Az est folyamán adják át a Lőrincze-díjakat és a Maróti István emlékérmeket. Ünnepi beszédet Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke mond.

2001 óta az ENSZ is ünnepli hivatalos nyelveit. Az angol nyelv napját április 23-án ünneplik, William Shakespeare halálának napján. A francia nyelv napja március 20., mivel a Frankofónia Nemzetközi Szervezetét ekkor hozták létre 1970-ben. A kínai nyelv napján, április 20-án Cangjieről emlékeznek meg, mert a legenda szerint ő alkotta meg a kínai írásjeleket. Június 6-a az orosz nyelv napja, mivel ekkor született Puskin, akit az orosz irodalmi nyelv megteremtőjeként tartanak számon. A spanyol nyelv napja október 12-e, melyet Spanyolországban a nemzet napjaként ünnepelnek, hiszen ekkor lépett először Amerika földjére Kolumbusz Kristóf.

Nagy Mária

Forrás: gondola.hu

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.11.13