1212

Héttorony Fesztivál

2016. november 4-20.

A Makovecz Imre születésnapjához kötődő Héttorony Fesztivál idén is a mester épületei és szellemi hagyatéka köré szerveződve vonultat fel olyan hazai népzenei és világzenei csúcsteljesítményeket, amelyek a Kárpát-medence népi műveltségét, kollektív emlékezetét és kreativitását hivatottak szolgálni. A fesztivál idén is nyit a szomszédos országok magyarsága felé, így több határon túli állomás is szerepel a programjában.

Makovecz lenyűgöző tereiben, ahol az ég a földdel összenő, különleges élményt nyújtanak a hangversenyek. A nagy műgonddal összeválogatott koncertek mellett a Makovecz szellemiségét idéző életművet és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések is várják a közönséget.

Határon innen és túl 11 ház zeng majd a fesztiválnak köszönhetően 2016. november 4. és 20. között. A nyitó napon Budakalászon egy zenés-táncos előadás kerül színpadra a magyarországi németek és bukovinai székelyek emlékezetére. A szlovéniai Lendván a magyar világzene fenegyerekei, a Cimbaliband és az Első Pesti Rackák várják az érdeklődőket, Sárospatakon a Makovecz-grafikák ezúttal az épület falaira kerülnek fényfestés formájában, mindezek mellett pedig bort kóstolgatva jazzt hallgathatnak majd a látogatók. Kakasdon Török Tilla és zenekara, valamint Szlama László különleges közös produkciójától zeng majd a faluház, a Vidák família ősi motívumait kísérve. Kolozsvárott pedig az éneké lesz a főszerep, a Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar mellett a szerbiai ikerpár, a Braca Teofilovici koncertje szól a híres Törökvágási Református Templomban. A százhalombattai állomáson összegyűlnek a magyar folk legjobb énekesnői, és a lányok dicséretét a két kultikus zenei társulás, az Etnofon és Lajkó Félix zenekara irányításával dalolják el a Szent István Templom impozáns terében.

Új helyszínekként a Héttorony Fesztivál Zalaegerszegen és a vajdasági Topolyán is birtokba veszi a helyi épületeket. A makói Hagymaházban Dresch Misi vonós triója után a Muzsikás Együttes igazán különleges zenei élményre invitálja az érdeklődőket, hiszen Alexander Balanescuval, a világhírű hegedűssel játszanak együtt. A két utolsó budapesti megálló a fővárosiaknak is igazi csemegét nyújt. A Fonóban egésznapos konferenciával, valamint a Makám lemezbemutató koncertjével várják az érdeklődőket, a Vigadóban pedig a két Szokolay Balázs Makovecz Imre és Bartók Béla tiszteletére készült műsorával zárul idén a fesztivál.

Bővebb információ a Héttorony Fesztivál honlapján és Facebook-oldalán található.

Forrás: kultura.hu

2016.10.31