1342

Textúra 2016 – Tíz kortárs magyar író művei a Nemzeti Galériában


Tíz kortárs magyar szerző írt szövegeket a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gyűjteményének tíz főművéhez; a rövid jelenetek neves színművészek előadásában láthatók november 8-tól az MNG-ben a Textúra 2016 sorozat hat estjén.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria negyedik alkalommal jelentkezik az előadás-sorozattal. A lényeg változatlan: összekötni a képzőművészeti remekműveket az irodalommal – idézte fel a budapesti sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója. Baán László elmondása szerint újdonságot jelent, hogy ezúttal nem a felkért írók választották ki, melyik alkotáshoz készítenek szövegeket, a sorozat középpontjában ugyanis most az MNG állandó gyűjteményének főművei állnak.

Berniczky Éva Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklat a cédrusokhoz Libanonban (előadja: Stefanovics Angéla), Dragomán György Bálint Endre: Fűrészelni jaj de rossz (Hámori Gabriella), míg Garaczi László Fehér László: Kútbanéző (Kelemen József / Szabó Sebestyén László) című festményéhez írt rövid jelenetet. Grecsó Krisztián szövege Hollósy Simon: Tengerihántás (Szatory Dávid / Schmied Zoltán), Kemény Zsófi alkotása pedig Szinyei Merse Pál: Majális (Csőre Gábor / Olasz Renátó) című képéhez készült.

Kiss Noémi Munkácsy Mihály: Rőzsehordó nő (Lovas Rozi), Péterfy Gergely Székely Bertalan: Egri nők (Murányi Tünde / Vándor Éva / Csákányi Eszter), Rakovszky Zsuzsa Gulácsy Lajos: A varázsló kertje (László Zsolt), Térey János Berény Róbert: Csellózó nő (Tasnádi Bence / Hajdu Tibor), míg Tóth Kriszta MS mester: Vizitáció (Balsai Móni – Trokán Anna) című festményéhez alkotott rövid jeleneteket, melyek rendezője Valló Péter, a Radnóti Színház főrendezője lesz.

Közreműködik Tihanyi Zsuzsanna zongoraművész, Bánhegyi Tünde hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar. A jeleneteket az adott műalkotás közvetlen terében láthatja a közönség, a színészek játéka által egyszerre elevenedik meg a kortárs szöveg, és kerül új megvilágításba az azt inspiráló műalkotás. A színészek rövid szünettel újra- és újrajátsszák a jeleneteket, a néző ezáltal semmiről nem marad le, saját tempójában mozoghat az egyes színek között.

Valló Péter az idei témáról szólva kiemelte: érdekes azt kutatni, miért és hogyan lesz „főmű” bizonyos munkákból, és miért nem lesz az más alkotásokból. A rendező szerint a munkában ezúttal is rangos színészcsapat vesz részt, a jelmezeket pedig a MOME hallgatói tervezik.

Baán László hozzátette: a kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy a hat előadás belépőinek fele már elkelt. Mivel sokan vennék kézbe a Textúra szövegeit, rövidesen megjelenik nyomtatásban a tavalyi sorozat anyaga, és az év végéig az idei szövegek is elérhetők lesznek. Az előadásokra iskolai csoportokat is várnak, de kifejezetten a gyerekek számára 2017 tavaszán Mini Textúra elnevezéssel szerveznek sorozatot.

Premier:
november 8. kedd 19.00-21.45 (kezdés előtt javasolt érkezés: 18.30)

További előadások:
november 15. kedd 19.00
november 24. csütörtök 19.00
november 29. kedd 19.00
december 6. kedd 19.00
december 13. kedd 19.00

MTI Fotó: Marjai János
Forrás: MTI

2016.10.28