Megjelent a Minden eltűnt lány

Megan Miranda könyve az év egyik legjobb krimijének ígérkezik

A 2016-os év egyik legígéretesebb krimije, Megan Miranda könyve a Minden eltűnt lány címet kapta magyarul, október 25-én jelent meg az Agave Könyvek gondozásában. A cselekmény 15 nap történését meséli el, fordított sorrendben, a 15. naptól visszafelé haladva.

Megan Miranda bár nem kezdő író, a Minden eltűnt lány az első olyan regénye, amelyet felnőtt olvasóknak írt. Előtte öt young adult regényt publikált, a legutóbbit 2016 májusában. Fiatalként rengeteg Michael Crichton-regényt olvasott, és az anyja hatására lett könyvmoly – gyerekként végigolvasta az édesanyja által beszerzett bűnügyi regényeket. Szeretett írni, de a tudományok is érdekelték, így került a Massachusettsi Műszaki Egyetem biológia szakára. Ő maga úgy érzi, hogy a tudományokhoz való vonzódás és az írói véna közel áll egymáshoz; vallja, hogy adott pillanatban mindkét területen szükség van egy adag kreativitásra.

A Minden eltűnt lány érdekessége, hogy a történetet az írónő visszafelé haladva meséli el. Így megírni a regényt embert próbáló feladnak bizonyult, és azzal járt, hogy rengeteg vázlatot hozott létre a könyvhöz. Különböző, egymás mellé helyezett listákat készített arról, hogy mi történt az egyes napokon, illetve aprólékos jegyzeteket arról, hogy mit tud az olvasó, illetve mit tud a narrátor. Óvatosnak kellett lennie, és közben arra is figyelnie, hogy a történet egy bizonyos ütemben előre haladjon, miközben az idő viszont fordított irányban telik, azaz időben visszafelé haladunk. Az írás során a színes jegyzetlapok valósággal elborították az íróasztalát és a szobája falát.

A regényt egy hazalátogatás ihlette: New Jersey-ből, a szüleitől tartott haza Észak-Karolinába, amikor az ötlete támadt. Miranda mindig úgy ír, hogy előbb a karakter születik meg a képzeletében, és a karakter köré építi fel a cselekményt. Ezúttal egy olyan lányt képzelt el, aki hosszú idő után látogat haza, és emlékek egész sora bukkan fel a múltból. Ugyanakkor az is érdekelte, hogy vajon az ember képes-e arra, hogy maga mögött hagyjon egy helyet, és teljesen új életet kezdjen, vagy a múlt elkerülhetetlenül előbukkan egy idő után. Ennek a kettőnek a keverékéből született a Minden eltűnt lány alapötlete. Nagy szerepet játszott az is, ami Mirandát amúgy mindig is foglalkoztatja: hogy milyen hatással van az emberek életére az, amit tizenévesként cselekednek.


A Publishers Weekly, a Washington Independent Review of Books és a The Greenhouse Literary Agency által a szerzővel készített interjúk alapján.

Attila
Forrás: olvasoterem.com

2016.10.26