A vaskakas

A Győri Balett táncjátéka a BBMMK-ban

November 17-én, hétfőn 13 és 15 órakor a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban (Czuczor Gergely utca 7.) A vaskakas című táncjátékot adja elő a Győri Balett társulata. Az előadást az ezt követő napokon: november 18-án 14.00 és 15.30 órakor; november 19-én 10.30, 13.00 és 15.00 órakor is megismétlik.

Gazdag nép a miénk, legalábbis meséinket tekintve mindenképpen. Minden városunknak, várunknak megvan a maga legendája. A városlakók egymást követő generációi általában hétköznapi, emberi történetekkel színesítik a történelmi eseményeket, hozzátéve a száraz tények mellé mindazt, ami emberi, és ami örök: a hősiesség, a szerelem, emberi furcsaságok, vidám helyzetek.

A vaskakas Győr egyik szimbóluma. A hozzá fűződő legendát számtalan formában feldolgozták már, de balett még nem készült belőle. A Győri Balett művészei – Veleki László koreográfus irányításával – arra vállalkoznak, hogy táncban mesélik el a város legendáját, a vaskakas történetét.

A legenda úgy tartja, hogy a Győrt elfoglaló Szinán pasa azt mondta: „Akkor lesz ez a város újra a magyaroké, ha ott, az a lemezből készült madár megszólal. Ha-ha-ha!” Hogy melyik lemezmadárra gondolt? Hogy megszólal-e végül? Hogyan szabadul fel a város? Mindez a fantasztikus, nagysikerű előadásból kiderül.

További információ az intézmény honlapján található.

2014.11.09