Akinek a kedve dacos

Varró Dániel villáminterjú

A 2011-es Könyvszalon-díjas Varró Dánielt nem kell bemutatni a közönségnek, a nagy sikerű Akinek a lába hatos és az Akinek a foga kijött után a dackorszak kerül terítékre legújabb mondókáskönyvében, amelyben nem bátorság garantálni, hogy Maros Krisztina rajzai sem lesznek kevésbé imádnivalóak. A szerző a XIV. Győri Könyvszalonbeli találkozás előtt (Győri Nemzeti Színház, Kisfaludy Terem, 15 óra) 3 villámkérdésre adott villámválaszokat.

Mit emelne ki az új könyve kapcsán, mivel invitálná a Könyvszalon közönségét?

Izgatott vagyok, mert az előző két mondókáskönyvem (az Akinek a lába hatos és az Akinek a foga kijött) kisbabáknak szólt, akik még nem olyan szigorú kritikusok. Azóta eltelt három év, a nagyobbik kisfiam, Misi, aki azokat a verseket ihlette, már négy éves, a kisebbik, Jancsi is elmúlt kettő. Az új mondókáskönyv már ennek a korosztálynak szól, és nekik már nagyon is sarkos véleményük van mindenről. Azt mindesetre jó jelnek veszem, hogy amióta megjelent az Akinek a kedve dacos, Misi a kedvenc mesekönyvei helyett minden este ebből olvastat fel magának.

Miért tartja fontosnak megmutatni a gyermekek nézőpontját?

Mert érdekes. És semmivel sem kevésbé érvényes, mint a felnőttek nézőpontja, csak mi túlerőben vagyunk. Ráadásul az ember a saját életéből nem nagyon emlékszik az első egy-két évre, amikor először tekintett friss szemmel a világ dolgaira. A gyerekek segítenek nekünk bepótolni ezt az élményt.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve, mi van születőben épp?

Egy felnőtt verseskötet. És talán a Nők Lapjában kéthetente megjelenő apukanaplómból is lesz könyv.

Szabados Éva

2014.11.06