A győri vadászlaktanya története

A Rómer Múzeum kiállítása

Október 27-én (csütörtökön) 11.00 órakor nyílik meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közgyűjteményi raktárában, a volt vadászlaktanyában (Vasvári Pál u. 1.) A nagy háború rendezvénysorozat keretében A győri vadászlaktanya története című kiállítás. Köszöntőt mond Fekete Dávid alpolgármester, Csenár Imre, a Győri Honvéd Hagyományörző Egyesület vezetője, valamint Cserhalmi Zoltán, a Rómer Múzeum történésze. A tárlat megtekinthető október 28 és november 30. között előzetes bejelentkezést követően, az alábbi elérhetőségen keresztül: Cserhalmi Zoltán történész +36 20 253 8311.  A belépés díjtalan.

A kiállítás megvalósításában közreműködött a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Gy-M-S Megye Győri Levéltára.

Levéltári dokumentumokból összeállított tablósorozat kíséretében négy ládavitrin korabeli tárgyai engednek bepillantást az I. világháború „vérzivatarába”. A korhű katonaládákban láthatunk menetfelszereléseket és öltözeteket, a pusztítás eszközeit, de képet kaphatunk magukról az emberekről, a társadalomról a háború mögött. A tárgyi anyagot alternatív helyszínen, a győri Vadászlaktanya falai között ismerhetjük meg, így az épület történetébe is röviden bepillanthatunk. A kiállítás a Múzeumok Őszi Fesztiválja idején a régi Laktanyában lesz látogatható – ez ma a múzeum Közgyűjteményi Raktára – és ezután indul útjára vándorkiállításként Győr és környéke középiskoláiba.

2016.10.23