Íme a tíz legjobb könyv alapján készült film a britek szerint


Míg a legtöbb könyvfüggő mozilátogató szájából gyakran hangzik el a kijelentés, miszerint a könyv jobb volt, a kamerák és a nyomtatott változat néha egy szintre kerülnek a közönség megítélése szerint. Nagy-Britannia lakosságának véleménye alapján most összeállítottak egy tíz filmből álló listát a képernyős alkotásokból, amelyek legalább annyira voltak jók, mint az alapul szolgáló könyvek. Kétezer brit vett részt az Independent felmérésében, aminek eredményei alapján a legtöbb szavazatot kapott projekt 32%-kal vezeti a felhozatalt.

10. Forrest Gump

Ha az élet olyan lenne, mint egy doboz bonbon, az első, amit kivennél belőle, akár a Forrest Gump is lehetne. A filmet, amiben Robert Zemeckis és Tom Hanks elmesélik egy nem túl okos férfi történetét, nehéz nem szeretni. De természetesen ha a könyv szerzőjének, Winston Groom-nak tennék fel ugyanezt a kérdést, valószínűleg nem sorolná a legjobbak közé.

9. Hobbit

Míg a filmtrilógia a gyengébb része a J.R.R. Tolkien tollából származó két sagának, Peter Jackson projektjei a képernyőre is átvittek némi varázslatot a könyv oldalairól. Ha úgy teszünk, mintha a Smaug pusztasága meg sem történt volna, az eredményt tulajdonképpen egész korrektnek látjuk.

8. Charlie és a csokigyár

A legtöbb rajongó számára nem igényel gondolkodást a kérdést, melyik Roald Dahl végtelenül szellemes gyermekkönyvének melyik adaptációja nyújtott nagyobb élményt. Míg a Willy Wonka és a csokigyárral Gene Wilder szerethető különcét és emlékezetesebb dalokat, a Charlie és a csokigyár modernebb felépítést kapott. Bár a felmérés szerint a Charlie foglalja el a nyolcadik helyet, azért reméljük, hogy a szavazók egy része valójában az 1971-es, Wilder-féle klasszikusra gondolt, amikor leadta voksát.

7. Halálsoron

Stephen King azon írók egyike, akinek két műve képernyős változata is helyet kapott a listán. Az első a Halálsoron című film, amely a zseniális Tom Hanks és a háromszoros Oscar-jelölt Frank Darabont közreműködésével jött létre.

6. A Bourne-franchise

Bárki, aki olvasta Robert Ludlum eredeti regénysorozatát, ami az 1980-as A Bourne-rejtéllyel startolt, megerősítheti, hogy az adaptációk a címen kívül nem sokat örököltek a könyvektől. De úgy tűnik, ennek ellenére a filmbeli Jason Bourne is eleget bizonyított ahhoz, hogy a brit közönség az egyik legjobbnak tartsa.

5. A James Bond-franchise

Regényeket lehetne írni arról, mennyit változott a James Bond sorozat az évek során, és attól tartunk, a filmek nem is kerülhettek távolabb Ian Fleming eredeti elképzeléseitől. De az Őfelsége titkosszolgálatában, A magányos ügynök vagy a Casino Royale után, amik valamivel hűbbek maradtak a nyomtatott változatokhoz, nem meglepő, hogy Bond ennyi idő után is hatalmas erővel bír.

4. A Gyűrűk Ura

Mindenki tudta, hogy A Gyűrűk Ura fel fog kerülni a listára. Tolkien mesterművének látványos megjelenítése napjainkban is épp akkora tiszteletnek örvend, mint amikor a közönség először láthatta az alkotást.

3. A remény rabjai

Tekintettel arra, mennyire gyönyörű film A remény rabjai, az sem lett volna csoda, ha még a harmadiknál is magasabb helyezést ért volna el. Stephen King és Frank Darabont filmje első és századik megtekintésre is ugyanakkora hatást vált ki a nézőben.

2. Karácsonyi ének

Charles Dickens ünnepi klasszikusa, a Karácsonyi ének minden bizonnyal az első helyek valamelyikét foglalná el a legtöbbször filmmé adaptált irodalmi alkotások listáján. A megkérdezettek válaszai között szerepelt Richard Donner modern környezetbe helyezett Szellemes karácsonya, de Muppeték karácsonyi éneke is.

1. Harry Potter

A J.K. Rowling alkotta világ a britek szemében a legjobbak legjobbja lett, és a mozifilm-sorozat néhány drasztikus újragondolás ellenére is mindenek felett áll. Bár nem mindig maradtak hűek a regények minden betűjéhez, az esetek legnagyobb részében sikeresen közvetítették Rowling szavainak varázsát.

Simko
Forrás: TheScreen.hu

2016.10.20