Hefele 300

Jubileumi kiállítás a Bazilika Múzeumban

Az immár tizedik alkalommal megrendezett szakrális művészetek hete keretében szeptember 13-án nyílt kiállítás Melchior Hefele osztrák építész, bronzöntő születésének 300. évfordulója alkalmából a Szent László Látogatóközpont Bazilika Múzeumában, a Nagyboldogasszony-székesegyházban (Káptalandomb). A Hefele 300 elnevezésű tárlat november 5-ig látogatható, hétfőtől vasárnapig 10.00 és 17.30 között.

A kiállítás a szombathelyi Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Szombathelyi Képtárának a jubileumra készített anyagából, a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyház tárgyaiból és a Győri Egyházmegyei Levéltár dokumentumaiból készült.

Melchior Hefele (magyarosan Hefele Menyhért) osztrák építész, bronzöntő, a klasszicizáló késő barokk stílus kiemelkedő egyénisége Kaltenbrunnban született 1716. január 11-én tiroli parasztszülők gyermekeként. Előbb asztalosmesternek készült, majd Németországba ment, ahol rajzművességet tanult, és bronzöntéssel foglalkozott. 1734-ben Würzburgban Georg Oegg udvari lakatosmester rajziskoláját vezette. Innen Bécsbe ment, ahol a bécsi Schmutzer képzőművészeti iskola építészet tanára lett. 1742-ben Bécsben művével építészeti pályadíjat nyert, 1757-től a bécsi képzőművészeti akadémiának is tagja lett. Neve Passau hercegének rezidenciája átépítésével lett ismert. Főleg Pozsonyban és Bécsben élt. Legjelentősebb alkotásai egyházi és főúri megbízások alapján születtek, palotái a XVI. Lajos-stílusú épületek első hazai példái voltak. 1771-1773-között Gróf Zichy Ferenc püspök megbízásából átépítette a győri Nagyboldogasszony-székesegyházat.

1777-1781 között Pozsonyban dolgozott, a pozsonyi prímási palota építésén, Batthyány József hercegprímás építőmestereként. Legnagyobb pártfogója Szily János püspök volt, aki a pozsonyi munkálatok alatt meglátogatta, és meghívta őt Szombathelyre, az ottani püspöki székhely kiépítésére. 1777-ben elkészült a szeminárium épülete, 1778-1783 között felépült a püspöki palota, 1789-ben pedig Szily püspök őt bízta meg a szombathelyi székesegyház tervezésével és kivitelezésével. A székesegyház építési munkálatait azonban már nem tudta befejezni, 1794. április 17-én itt, Szombathelyen érte a halál, a Ferences templom kriptájában temették el. További munkái közé tartozik Szombathelyen a Szegedy- és Rosty-ház, a kőszegi Árvaház, a novai templom, valamint a Batthyány prímási palota Budán. Megbízást kapott a fertődi Esterházy-kastély homlokzati és távlati terveinek elkészítésére is, az épület mai formájának létrejöttében játszott szerepét azonban még nem tisztázták.

Fotók: Vas Balázs

2016.10.19