Paul Klee jegyzetei online


Paul Klee nevét mindenki ismeri, hiszen nagy hatással volt a 20. század művészetére. Most nemcsak a 9000 remekművét nézegethetjük online, hanem jegyzeteit is böngészhetjük. A svájci-német gyökerekkel rendelkező képzőművész alkotásait sokan a Bauhaus irányzatához sorolják, pedig Klee a saját absztrakt stílusát fogalmazta meg, ami máig nagyon aktuális lehet számunkra.

Nemcsak 9000 alkotást hagyott ránk (amelybe a fiának készített bábokat nem is számoljuk bele), hanem rengeteg írását is, amelyek Paul Klee füzetei címmel jelentek meg. Ebben a két kötetben olvashatjuk a The Thinking Eye és The Nature of Nature című híres előadásait, amelyeket 1920 körül tartott, és amelyek a modern művészet értelmezéséhez kulcsfontosságúak. Herbert Read művészettörténész szerint tulajdonképpen a modern design legalapvetőbb szabályairól olvashatunk bennük.

Nemrégiben a Paul Klee Központ digitalizálta és online elérhetővé tette Klee jegyzetfüzeteit, amelyek a designelmélet kutatói számára is fontos források. 1921 és 1931 között ezekben a jegyzetekben fogalmazta meg a Bauhaus iskoláiban tartott előadásainak alapvetését. A részletes leírások, amelyek a művészet mechanizmusait elméleti szintre emelik, talán nem mindig jelentenek azonnali segítséget, de a mellékelt illusztrációk, ugyancsak bőséges jegyzettel ellátva, fontos kiegészítőként szolgálhatnak.

Az Open Culture nyomán


Forrás: mandarchiv.hu

2016.10.19