Álmos legendája a Millenárison


Az Álmos legendája című táncmű látható október 20-án este hét órakor a budapesti Millenáris Teátrumban. Szarka Gyulának, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítójának, Szálinger Balázs József Attila-díjas költőnek és Demcsák Ottó Harangozó-díjas táncművésznek az alkotása az őstörténetről a Sopron Balett előadásában tekinthető meg.

Az Álmos legendája a Soproni Petőfi Színház tánctagozatának, a Sopron Balettnek a legemlékezetesebb bemutatója volt idén tavasszal. A stáb tíz perces vastapsot kapott a premieren, amelyre országos figyelem irányult. A magyar őstörténetről még nem született táncmű.

A produkció nyáron Pápán is vendégszerepelt, majd Szarvason az V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon díjakban is mérhető sikert ért el. Szarka Gyula zeneszerzői különdíjat kapott az új zenemű megalkotásért. Az Álmos szerepében akkor látható Bolla Dániel a legjobb férfi táncművésznek járó elismerésben részesült. Mindemellett a zsűri a produkciónak ítélte oda a leglátványosabb táncjátéknak járó díjat. A fesztivál eddigi történetében másodszor fordult elő, hogy egy előadás három szakmai díjat nyert.

A Nemzeti Táncszínház meghívására most a Millenárison tekinthető meg Álmos legendája. Az alkotók közül Szarka Gyula úgy fogalmazott: Demcsák Ottó ötlete, az általa felvázolt történet, a tánc mint formanyelv különlegesen inspirálta őt. Szerinte Álmos, a róla fennmaradt mítoszok, a magyarság eredetballadái mind példaként és tanulságként szolgálnak a hűségről, összefogásról, kitartásról. A zenemű dallamvilágát meghatározzák a régi nép hangszerek, a síp és a dob. Alapként a sámándob ősi rezgése, ritmusa adta meg a 12 dal hangulatát mai, modern megszólalásban, szólóénekesek és kórus közreműködésével. Az anyagból cédé is készült.

Demcsák Ottó rendező-koreográfus, a Sopron Balett vezetője elmondta: a legfőbb célja az volt, hogy bemutassa a magyar nép lelkét. Mindazt a szenvedélyt, szabadságvágyat, őszinteséget, természethez való ragaszkodást, a hitet, a közösséghez való tartozást, amely jellemző ránk. A táncmű nem állásfoglalás a témában, hiszen a magyar őstörténetről számtalan vita folyik a mai napig. Ő a fennmaradt kevés írásos nyom és a mítoszok, legendák szárnyán keresztül szeretné Álmos történetét bemutatni a születésétől Árpád és a magyarság Kárpát-medencébe való bevonulásáig, a főhős áldozatvállalásáig.

Az Álmos legendája dalszövegét Szálinger Balázs József Attila-díjas költő írta, a szakemberek szerint friss, élő, erős, igazi kortárs mű született a tollából. Az előadásban színpadra lép a teljes Sopron Balett, kiegészülve a Sopron Táncegyüttes tagjaival.

Forrás: kultura.hu

2016.10.18