Nagy siker a Szerelmem, Elektra Angliában


Angliában megjelent az első klasszikus magyar film blu-ray lemezen. A kiadó, a Second Run korábban is foglalkozott közép-európai filmek DVD forgalmazásával, a MaNDA több kiadványát is megjelentette már.

A brit Second Run kiadót 2005-ben alapították meg azzal a céllal, hogy elektronikus hordozón is hozzáférhetővé tegyék a filmtörténeti szempontból jelentős, díjakat nyert művészfilmeket. Minden műfajból és nyelvterületről válogatnak, a kiválasztás egyetlen szempontja a minőség. Olyan filmeket adnak ki, amelyeket minden filmrajongónak ismernie kell, de eddig nehezen voltak elérhetőek. Minden kiadványuk digitálisan felújított, eredeti nyelven, új angol felirattal kerül piacra. Nem meglepő, hogy a MaNDA filmtörténeti sorozatának több darabját is megjelentették korábban, köztük Szabó István, Mészáros Márta, Huszárik Zoltán és Szőts István filmjeit.

Jancsó Miklós Szerelmem, Elektrája az első, amely Blu-Ray lemezen is megjelent. A kritikai fogadtatás igen lelkes, ezért joggal bízhatunk benne, hogy az együttműködés folytatódik.

„Metaforikus és metafizikai oly módon, hogy Pasolini mitologikus munkáival vethető össze, Jancsó hangja azonban teljesen egyedi. Bár a film veszíthet néhány nézőt az euforikus, szimbolikus és anakronisztikus befejezés miatt, a piros helikopter feltűnésével, de üzenete érvényes marad. Határozott politikai allegória és elsőrendű, lenyűgöző mozi.” (Cinevue)

„A mindig kitűnő Second Run önmagát is felülmúlta új kiadványával, a magyar rendező, Jancsó Miklós elégikus görög mítosz átdolgozásának újonnan felújított változatával. Az 1974-ben forgatott film már témája miatt is merész – egy zsarnok által uralt elnyomott társadalmat mutat be, ami nem szolgálhatott a magyar kommunista hatóságok örömére –, de ha figyelembe vesszük a szerkezetet és formát, ami 12 hosszú és bonyolultan koreografált beállításból áll, látjuk meg Jancsó valódi vakmerőségét. (...) Ha csak egyetlen szimbolista magyar filmet nézel meg a hetvenes évekből az idén, ez legyen az.” (Herald Scotland)

„Csábító lenne a kritikusi közhellyel élni, miszerint »ilyet még nem láttunk«, de ez nem lenne teljesen igaz: összehasonlítást lehet tenni Fellinivel, Szergej Paradzsanovval és (komolyan!) Busby Berkeley-vel. Ezek azonban pontatlan referenciapontok: Jancsó egyedi volt, saját vízióval. Ez a film az egyik legnagyobb eredménye, amely megmutatja, milyen óvatos is a legtöbb mozi.” (Moviemail)

„Jancsó filmjének első kiadása 2003-ban az Egyesült Államokban a Facetsnél jelent meg, egy ősi masterről, beégetett felirattal és szegényes képminőséggel (...). Szerencsére ezt a lemezt a szemétbe dobhatjuk, köszönhetően a 2016-os Blue-Ray és DVD-kiadásnak, a nagyszerű angol Second Run kiadótól. Ez a kiadvány már 2K felbontásban készült, az operatőr, Kende János felügyeletével restaurálták. Néhány szerencsétlen zajszűrési hibától eltekintve olyan színes és szemkápráztató esztétikai élményt nyújt, amit a korábbi videó-kiadvány alapján nem vártunk volna. Az LPCM hang választható angol felirattal tökéletes. Az extrák között szerepel egy félórás interjú Kende Jánossal A hosszú snitt alakulásai címmel a Jancsóval való, szinte mindig sikeres együttműködés kihívásairól, a kísérőfüzetben egy esszével a filmteoretikus Peter Hamestől, aki összeköti a filmet a prágai tavasszal, az eredeti drámával, a hihetetlenül hosszú beállításokkal a rendező korábbi munkáiban, valamint a magyar nacionalizmus változékony természetével. Még ha mindezt nem is mindig tudjuk követni a filmet nézve, ezt a lenyűgöző és gyakran nyomasztó élményt nem lehet kihagyni.” (Mondo Digital)

Forrás: mandarchiv.hu

2016.10.17