Versek szódával


A közkedvelt Versek szódával című irodalmi talk-show ezúttal a forradalom irodalmával foglalkozik. Az őszi hónapokban olyan alkotókat látnak vendégül, akik szereplői voltak az 1956-os eseményeknek. Ágh István október 18-ra, Sárközi Mátyás november 3-ra, Buda Ferenc pedig december 1-re kapott meghívást a Pinceszínház beszélgetéseire.

Az előadások a forradalom 60. évfordulóján azon költőink, íróink előtt tisztelegnek, akik kiálltak 1956 szellemisége és öröksége mellett, vállalva a meghurcoltatást, a börtönt és az emigrációt.

Ferdinandy György után a sorozat második vendége Ágh István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító lesz, akivel Lázár Balázs színművész beszélget költészetről és a forradalomról. Az estet látványos színpadtechnika és az ’50-es évek hangulatát megidéző bárzongorista teszi még életszerűbbé.

Az irodalmi sorozatban elismert kortárs költők lépnek színpadra, és hétköznapi vagy éppen nem hétköznapi oldalukról mutatkoznak meg.

A program célja, hogy a költőkről teljesebb képet adjon hobbijuk, kedvenc időtöltésük, más művészeti tevékenységük bemutatásával. A kortárs lírát kedvelő közönség így rendhagyó módon pillanthat be az alkotók műhelyébe.

A rendezvényt a Kultúrvonal Produkciós Iroda és a Magyar Írószövetség 2011 decemberében indította útjára a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiójában. A Versek szódával újabb két estjét a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében rendezték meg a Thália Színház Új Stúdiójában, majd a Nemzeti Színház Kaszás Attila-terme nyújtott otthont a sorozatnak, amely 2014 októberétől ugyanott folytatódik megújult formában, kibővült tematikával. A költők mellett dalszerzők és slammerek is voltak a vendégek között.

A szóda hungarikum. A versek szódával estjei minőségi fröccsök, melyek garantálják a felszabadult együttlétet a kortárs líra kiválóságaival és azok művészvendégeivel. Az előadások az 1956-os Emlékbizottság támogatásával A magyar szabadság éve elnevezésű programsorozat keretében valósulnak meg.

Forrás: kultura.hu

2016.10.14