2615

Pillanatcsillag

Villáminterjú Hozleiter Fannyval

November 8-án szombaton, 16 órakor lesz alkalma találkozni a győrieknek Hozleiter Fanny-val, azaz Mosolykával Te döntesz! című könyvének bemutatóján a XIV. Győri Könyvszalon programjainak keretében a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Ennek kapcsán beszélgettünk vele néhány percet, ami igazán különlegesre sikerült.

Miért fontos szerinted az olvasás, neked mit ad?

Nekem körülbelül azt adja, amit egy színdarab, amely magával ragad és kiemel a hétköznapokból, és feltölt. Én mindig úgy jövök el a színházból, hogy milyen jó volt, hogy egy másik világba kerülhettem. Új információkat kaphattam, egy másik nézőpontot, amelyből azt építem be az életembe, ami nekem tetszik.

Van kedvenc könyved?

Mostanában Anthony de Mello Ébredj tudatára című könyvét olvasom.

És kedvenc színdarabod, kedvenc előadásod?

Igen, a Hegedűs a háztetőn. Azt hiszem, a Vígszínházban láttam.

Kedvenc film?

Az Édes november.

Visszatérve az olvasásra, szerinted hogyan lehet rávenni a gyerekeket, hogy olvassanak?

Az az igazság, hogy én semmire sem szeretném az embereket rávenni. Mindenki döntse el maga, hogy olvas-e vagy sem. Egyébként szerintem, ha a szülő olvas, akkor a gyerek is kedvet kap hozzá. Nem mondani kell, hanem csinálni. Esetleg terelgetni lehet, de megmondani, hogy mit csináljon…? Ez nálam sosem működött. A példa ereje az, ami számít.

Megosztanál velünk egy jó pillanatot az utóbbi napjaidból? Weöres Sándor írja Örök pillanat című versében, hogy „van néha olyan pillanat, mely kilóg az időből...”

Ezt én úgy hívom: pillanatcsillag, így írtam meg a mostani könyvemben. Van egy történet, amely egy pillanatcsillagról szól, arról, hogy mennyire fontos ez a pillanat, és hogy mennyi pillanatcsillag születik egy nap alatt... Mondjuk kint zuhog az eső, és el vagy szomorodva, és bent ülsz a szobában. Valójában ilyenkor a pillanatcsillagok elé felhőket teszel, mert nem veszed észre, amit nyújthat az a nap... A kérdésedet kikerültem.

Viszont egy kicsit elárultál az új könyvedről...

Még azt is elmondom, hogy Lélekkód lett a címe, és november végén fog megjelenni.

Köszönjük szépen! És akik szombaton találkoznak Veled, még sok mindent megtudhatnak azokról a kérdésekről is, melyekről itt most nem ejthettünk szót. Például arról, hogy mi ad erőt a mindennapokban, mi hajt előre az életedben? Hogy milyen további terveid vannak a jövőre nézve? Várunk szeretettel Győrben!

Köszönöm szépen!

Szabados Éva

2014.11.06