„Megérezzük a mélyét az időnek”

Hangraforgó Klub a megyei könyvtárban

A Hangraforgó Klub október 7-i összejövetelén a Kárpát-medence verseiből válogatva lepte meg közönségét a megyei könyvtárban. Vendég ezúttal sem hiányzott mellőlük: F. Sipos Bea és Faggyas László kettőséhez Németh Viktor énekes-gitáros dalszerző csatlakozott.

Az októberi est műsorához a történelmi Magyarország utódállamaiban élő művészek közül válogattak. Zenei kirándulást tehettünk a Felvidékre és a Kárpátaljára is, többek között Ratkó József, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor versei szólaltak meg. Utóbbi költő alkotása elhangzásának szomorú aktualitást az adott, a verssel Csoóri mintegy nekrológot adott Nagy László temetésén. A teljes műsor folyamán már ismert és új dalok egyaránt felcsendültek.

A különböző fesztiválokon megismerkedett zenei társakkal a Hangraforgó együttes tagjai folyamatosan ápolják a kapcsolatot, és alkalomszerűen módot találnak arra, hogy előadásuk keretében vendégül hívják őket. Ezúttal Németh Viktort szólították a pódiumra, aki fanyar humorával, megnyerő személyiségével, és az általa előadott színvonalas produkcióval lenyűgözte a megjelent közönséget. A vendégek között továbbá jelen volt Csáky Anna, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség vezetője, valamint Szokolay Zoltán költő, akiknek kellemes meglepetést tartogattak az előadók, miután verseik megzenésítését is viszonthallhatták az est folyamán.

Külön gyöngyszeme volt az előadásnak a Hangraforgó részéről az aradi vértanúkról szóló zenés, eredeti megemlékezés, valamint Németh Viktor ráadásként elhangzott japán haikuja. F. Sipos Bea és Faggyas László októberi fellépése egészében nézve ismét hangsúlyozottan magas színvonalú hangszer- és énekkultúrát nyújtott a közönségnek.

Érdemes megemlíteni, hogy Hangraforgóékkal ebben a hónapban még egyszer találkozhatnak az érdeklődők: október 20-án egy emlékműsorral lépnek fel a Központi Könyvtár Klubhelyiségében Nekünk nem szabad feledNI – 1956 emlékezete címmel, melynek során közreműködik Maszlay István Jászai Mari-díjas színművész.

Csiszár Antal
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2016.10.10