3538

Rómeó és Júlia

Balettpremier a Győri Nemzeti Színházban

A Győri Balett 2016/17-es évadának első premierje a Rómeó és Júlia történetének újragondolt változata. A koreográfus Vámos György nem először dolgozott a győri társulattal, a Carmina Burana és a Szentivánéji álom után ezúttal egy újabb Shakespeare- darab következett. A klasszikus történet legfontosabb mozzanatai változatlanok maradtak, de a történetet Vámos áthelyezte a reneszánszból az 1920-as évekbe. Az eredeti premier 1997-ben volt, azóta Európa számos városában láthatták a darabot, amit október 8-ától a győri közönség is megtekinthet.

A próbák nyolc hete alatt a szereplőknek nemcsak a koreográfiát kellett megtanulniuk, hanem azt is, hogy a táncon kívüli összes eszközt, gesztusokat, mimikát felhasználva meséljenek el egy történetet, amelyben óriási szerepe van az érzelmeknek. A Rómeó és Júlia véletlenek sorozata, nincsenek benne gonosz alakok, akik ármánykodással mozgatják az eseményeket, végül mégis elkerülhetetlen a tragédia.

A darab elején két életvidám, bohókás fiatalt látunk, akik éppen csak most kezdik megtapasztalni a körülöttük levő világot. Meglátják egymást, megszeretik, olyan erős szerelemmel, amelyért képesek az életüket is eldobni. Ezt a mindent elsöprő érzelmet kell a táncosoknak hitelesen elmesélniük, színészi képességeket is latba vetve. El kell hinnünk nekünk, nézőknek, hogy létezik ilyen szerelem, és el is hisszük. Prokofjev zenéje, a csodálatos mozdulatok, a gyönyörű történet mind-mind működik együtt, és az előadás összes elemében ott munkál. A díszlet egyszerű, de látványos, a fekete-fehér és vörös színek gyönyörű színpadképet láttatnak. Csodálatos, élményt nyújtó előadás!

A győri előadásban a legfőbb szerepeket kettős szereposztásban láthatjuk: Berzéki Melinda / Tatiana Shipilova (Júlia), Daichi Uematsu / Balikó György (Rómeó), Pátkai Balázs (Capulet, Júlia apja), Kara Zsuzsanna / Fuchs Zsuzsanna (Capuletné, Júlia anyja), Jekli Zoltán / Artem Pozdeev (Tybalt, Capuletné unokaöccse), Horváth István (Montague, Rómeó apja), Szanyi Tamás / Balikó György (Mercutio, Rómeó barátja), Balikó György (Benvolió, Rómeó barátja), Sebestyén Bálint / Horváth Krisztián (Lőrinc barát), Alexey Dolbilov (Páris, Júlia kérője), Artem Pozdeev, Engelbrecht Patrik (Testőrök)

Asszisztensek: Joyce Cuoco, Alexej Afanssiev, Kara Zsuzsanna. Díszlet, jelmez: Michael Scott. Fény: Klaus Gärditz, Hécz Péter. Külön gratulálunk Berzéki Melindának, aki a premier napján átvehette a „KARDIREX – Győri Balett Művészeti Díj”-at!

Galambos Krisztina
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2016.10.10