The Philharmonics: Fascination Dance

Zeneajánló

A komolyzene és a jazz világa sohasem nélkülözte, és napjainkban sem nélkülözi a kiváló magyar egyéniségeket, tehetségeket. A zenei élet egyik legkiemelkedőbb eseménye a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje, amelyet minden év január 1-jén a bécsi Großer Musikvereinsaalban tartanak.

Az ORF a világ mintegy 70 országában sugárzott közvetítésének kb. 20-30 perces szünetében hagyomány, hogy Ausztriával kapcsolatos filmet játszanak le. 2012-ben Werner Boote Musik in der Luft című kisfilmjét sugározták, amelynek zenei anyagát a The Philharmonics szolgáltatta, sőt a zenekar tagjai szereplőként is megjelentek a filmben.

A The Philharmonics két Bécsi Filharmonikus tag beszélgetése után alakult meg. Kovács Tibor és Rácz Ödön a zenekar japán turnéja alatt beszélgettek azokról a zenei irányzatokról és stílusokról, amelyeket szabad idejükben szívesen hallgatnak. Kiderült számukra, hogy mindketten nagyon szeretik a klezmert, a tangót, a latin jazzt, a Bossa Novát, a cigányzenét, valamint a Balkán muzsikáját. Ekkor vált világossá nekik, hogy a különböző műfajokban való kalandozás nagy kihívást jelentene számukra. Így 2007-ben Kovács Tibor megalapította a The Philharmonics zenekart. Rácz Ödön elmondása szerint „…azzal a céllal indították el az együttest, hogy a Bécsi Filharmónia zenészeiként eltérjenek a kulturális hagyományoktól. A zenekar tagjai a nap huszonnégy órájában a nagy klasszikus zeneszerzők műveit játsszák, ezért úgy gondolták, hogy az ő színvonalukon játszanak egy kis dzsesszt, tangót, népzenét, klezmert”. Az igazi nemzetközi áttörést a 2012. január 1-jén bemutatott film és az ezzel párhuzamosan 2012. január elején megjelent Fascination Dance című albumuk jelentette, amelyet a neves Deutsche Grammophone kiadó adott ki.

A Fascination Dance című albumon játszó The Philharmonics tagok közül négyen a Wiener Philharmonikerben, egy tag a Berliner Philharmonikerben játszik, a zongorista pedig szabadúszó művészként járja a világot. Az együttes tagjai: Kovács Tibor (Tibor Kovač), Shkëlzen Doli (hegedű), Thilo Fechner (brácsa), Stephan Koncz (gordonka), Rácz Ödön (nagybőgő), Daniel Ottensamer (klarinét) és Jánoska Ferenc (František Jánoska, zongora), akik közül többen magyarok, vagy épp magyar vér csörgedezik ereikben.

Az együttes vezetője a felvidéki Kovács Tibor (Tibor Kovač), aki egyszemélyben alapítója és művészeti vezetője is a The Philharmonicsnek, valamint a zenekar által játszott műveket 90%-ban ő hangszereli át. Művészi koncepciója szerint az együttes repertoárja: klasszikus művek, nagy zenekarra írt darabok áthangszerelt formában, a klasszikus zene gyökerét jelentő bécsi népzene és a balkán népzenéje, klezmer és cigányzene, tangó és latin jazz, musical átdolgozások, feldolgozások.

Fascination Dance című albumukon olyan klasszikus zeneszerzők műveit játsszák, mint Brahms, Schubert, Boccherini, Sosztakovics, Dvořak. A műfajok közti határokat töri át a The Philharmonics, amikor Richard Rodgers A muzsika hangja c. musicalének egyik számát jazz feldolgozásban adják elő. A bécsi Musikvereinsaalban állva tapsolt a közönség, miután a zenekar előadta a Roby Lakatos által készített, A hegedűs a háztetőn c. musical alapján készített csaknem 10 perces összeállítást. Ezen az albumon zeneszerzőként is bemutatkoznak a zenekar tagjai. Kovács Tibor nevéhez fűződik a Yiddishe Mame c. klezmerfeldolgozás, valamint a Souvenir de Bohéme című szám, amely cigánymuzsikán alapszik. Shkälzen Dolival közösen állították össze arab és zsidó népzenék alapján Keleti Szvitjüket. Doli Tsifteteli című alkotása pedig albán népzenén alapul. Az album címadó száma pedig Jánoska Ferenc szerzeménye.

Ősze Mária

Felhasznált irodalom: thephilharmonics.com, Fervágner Csaba (2010): Interjú Rácz Ödön nagybőgőművésszel, Get rocked by the glorious seven, Peter Jarolin (2012): Wenn einfach alles perfekt passt, Kánai András (2012): A rasszizmus Magyarország szégyene, Nekünk magyar zenészeknek nagy szívünk van a zenéhez

2016.10.08