Erőszakos ember a vásznon

A Spektrum tévé műsorán

Terrorista akciók, leszámolás, agresszió, háború, családon belüli erőszak, zaklatás a közösségi felületeken. Ezek napjaink mindenki számára ismerős borzalmai. Átéljük őket személyesen vagy hallunk róluk a médiában. A Spektrum új, saját gyártású sorozata, az Erőszakos ember az erőszak témakörét járja körül, célja, hogy megértsük és megtanuljuk kezelni.

Nemrég még úgy hittük, a terrorizmus nem érhet el minket, európaiakat. A közelmúlt eseményei azonban rádöbbentettek arra, hogy a veszély közelebb van, mint gondolnánk. De miért lesz valaki erőszakos? Milyen biológiai eredője van annak, ha valaki „rossz”? A történelmet végigtekintve mennyi, hányféle erőszakos cselekedetre látunk példát? És mi a helyzet napjainkkal: hogyan jelenik meg az erőszak a 21. században? Ami pedig az egyik legégetőbb kérdés: lehet-e védekezni a kiberbűnözés ellen? Az október 13-án induló, négyrészes ismeretterjesztő filmsorozat négy epizódja ezekre a kérdésekre igyekszik – ha nem is választ adni, de – lehetséges megoldásokat felvillantani, és ezek nyomán párbeszédet generálni.

A Spektrum az egyik legfelkapottabb gondolkodóval, a Harvard Egyetem professzorával, Steven Pinkerrel ismertet meg minket. Steven Pinker, akit a Time magazin a 100 legbefolyásosabb ember közé is beválasztott, világhírű, tudományos bestseller könyvében (The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined) azt állítja: a modern korban a háború és az erőszak fokozatosan csökken. „Mivel a hírekben minden eddiginél több erőszakot mutatnak, az ember azt hiheti, hogy minden eddiginél erőszakosabb világban él. Pedig a statisztika éppen az ellenkezőjét mutatja: soha nem éltünk olyan békés korszakban, mint ma” – vallja a professzor.

Arról, hogy valóban így van-e, a film sajtóbemutatója előtt a felvillantott témák hazai szakemberei ültek össze megvitatni az emberi erőszak vetületeit. Tari Annamária pszichoterapeuta elmondta, hogy kezdetben az erőszak az életben maradás eszköze volt, azé, hogy a rangsorban való helyünket megőrizzük. Mára, az ember fejlődésével a nyílt erőszak eltűnt, ám a média olyan nagy mennyiségű agressziónak ad teret, illetve annyi impulzus érkezik onnan, hogy az ember is agresszívvé válik. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az erőszak egyre profibb és precízebb. A sorozat pont azért fontos, mert segít megérteni az embereknek, mi történik a világban.

Ahogyan az Átrium Film-Színházban futó, Pillanatfelvétel című darab is ennek egy szeletét ábrázolja. A Pokorny Lia és Bereczki Zoltán főszereplésével készült előadás főszereplője Sarah, egy közel-keleti háborúban súlyosan sérült fotós, akinek nemcsak testi sebeivel, de a morális felelősség kérdésével is meg kell küzdenie. Horvát János televíziós újságíró, utalva a darabra, megjegyezte, hogy a háborús fotósok körében van egy mondás: „Először exponálsz, aztán gondolkodsz.” Az igazi dilemma azonban nem az, hogy segítséget nyújtsanak-e, ha sérülteket látnak, vagy még akkor is kattogjon a fényképezőgép. A kérdés az: az elkészült fotókat közöljék-e vagy sem. Ma már sajnos a blogok, a mobiltelefonok korszakában kontrollálhatatlanná vált, hogy milyen borzalom lát napvilágot, az etikai szempontok sokszor egyáltalán nem érvényesülnek.

Részlet a Pillanatfelvétel című darabból (Fotó: Kiss Kriszti)

Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő arra figyelmeztetett, hogy az interneten minden sokkal bátrabban zajlik. Ott szinte büntetlenül, anonim módon lehet mindazt elkövetni, amit a fizikai valóságban csak nagy kockázatok árán. A legnagyobb kihívás a szakember szerint az, hogy nincs recept a védekezésre, és lassúak is vagyunk, nem tudunk lépést tartani a kiberbűnözőkkel. „A sötétben tapogatózunk” – mondta. Pontosan azért, mert a számítógépek mögött rendkívül okos emberek ülnek, akik dollármilliókat tesznek zsebre. Akár azzal, hogy magánemberek titkos adatait lopják el – és akkor a cyberterrorizmusról még szó sem esett.

Tari Annamária, Tarjányi Péter, Horvát János, Keleti Arthur

Tarjányi Péter szerint a sikeresebb fellépés érdekében az indítékok megtalálása lenne a lényeg, nem feltétlenül az, hogy például az ISIS minden egyes katonáját felkutassák és megöljék. Inkább oktatásra volna szükség, hogy meg lehessen érteni a terroristák motivációit. „Eredmény akkor lehet, ha az emberek lelkébe és szívébe jutunk el – ebben segít a sorozat” – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

ERŐSZAKOS EMBER
Premier: 2016. október 13., 21:00, Spektrum
További részek: október 20., 27. és november 3., 21:00 óra

Szíjjártó Anita
Fotó: Noguchi Porter Novelli/Erőszakos ember
Forrás: kultura.hu

2016.10.07