Magyar világpremier Varsóban


Sopsits Árpád A martfűi rém című pszicho-thrillere a hétvégén kezdődő varsói nemzetközi filmfesztivál versenyében lesz először látható október 9-én. Az A-kategóriás filmünnep műsorra tűzi az Ernelláék Farkaséknál, a Liliom ösvény és az Indián nyár című magyar alkotásokat is. Fliegauf Bence a versenyprogram zsűrijébe kapott meghívást.

Október 7-én négy magyar alkotással a műsoron kezdődik a varsói nemzetközi filmfesztivál. A lengyel főváros idén 32. alkalommal megrendezendő filmünnepe egyike a 15 A-kategóriás filmfesztiválnak a berlini, a cannes-i, a Karlovy Vary-i és a velencei mustra mellett. A fesztivál fődíjáért, a Warsaw Grand Prix-ért, melyet eddig még sosem nyert el magyar alkotás, Sopsits Árpád (Céllövölde, Torzók, A hetedik kör) a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó új filmje indul. Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket, és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját. A valós eseményeken alapuló izgalmas pszicho-thriller felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket, és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról.

A Filmalap támogatással készült A martfűi rém legfontosabb szerepeiben Bárnai Péter, Hajduk Károly, Anger Zsolt, Jászberényi Gábor, Trill Zsolt, Szamosi Zsófi és Balsai Mónika látható. A film forgatókönyvét Sopsits Árpád írta, az operatőr Szabó Gábor volt. A Focus Fox gyártásában Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila producerek vezetésével készült film világpremierjére az alkotók jelenlétében lesz Varsóban október 9-én. Sopsits Árpád új filmje a hazai mozikban november 10-től lesz műsoron a Big Bang Média forgalmazásában. A rövidfilmek varsói versenyébe kapott meghívást Simonyi Balázs (Finale, Tour) legújabb alkotása, az Indián, mely a szocializmus utolsó éveinek úttörőtáborában játszódik, és korábban már szerepelt a budapesti Friss Hús fesztiválon. Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című Karlovy Vary fődíjas filmje a Discoveries című válogatást gazdagítja, míg Fliegauf Bence februári Berlinálén debütált legutóbbi rendezése, a Liliom ösvény a különprogramban lesz látható Varsóban. A világszerte számos rangos fesztiváldíjjal méltatott Rengeteg, Dealer, Tejút, Womb és Csak a szél című filmeket jegyző Fliegauf Bence a varsói filmfesztivál játékfilm zsűrijének tagja lesz idén.

A Filmalap sajtóközleménye
Fotó: Szabó Adrienn
Forrás: mandarchiv.hu

2016.10.06