3180

A Batman jelmezek evolúciója


Zack Snyder osztotta meg Twitterén a készülő Igazság Ligája filmben szereplő, Batman „taktikai páncélját”, mely így a legfrissebb kinézet a legendás igazságosztó eddigi történetében. 75 évvel ezelőtt került először képernyőre hősünk, most pedig összeszedtük, milyen változásokon ment keresztül a denevérember kosztümje a filmvásznon.

Batman (1943)

Lewis Wilson bújt legelőször a denevérember jelmezébe, az első Batman széria a Columbia Pictures égisze alatt készült. Mint a legtöbb második világháború alatt megjelent történet, ez is tartalmazta az anti tengely központú nézetet, ahol Batman Gotham Kis-Tokyo részébe utazik, hogy felvegye a harcot a bűnözéssel.

Batman és Robin

Hat évvel később, 1949-ben jelent meg egy újabb Batman sorozat, amelyre ezúttal az alacsony költségvetés nyomta rá bélyegét. A Rifftrax 2014-ben újra megjelentette a filmet, mely a gyenge jelmezei miatt az internet egyik szenzációjává vált.

Batman (1966)

Egy generációnyi Batman rajongó legikonikusabb jelmezévé vált. Az első, amely sárga hátteret használt a logóhoz, és megerősített füleket kapott. Az Adam West bugyutaságával jellemezhető korszak részévé vált a szemöldökkel díszített fejfedő.

Batman (1989)

Visszatekintve Micheal Keaton felszerelésére, leginkább az Adam West-féle, és a később érkező Batman páncélok keverékére hajaz. A sárga jelzés és öv megmaradt, míg ezen felül izomzata körvonalakat kapott a gumi anyagú jelmezen. Sokan, köztük mi is ezt a gúnyát tartjuk az éjszakai igazságosztó egyik legjobb felszerelésének.

Batman visszatér (1992)

Keaton a nagysikerű Tim Burton által megálmodott gótikus szuperhőskaland folytatásában kisebb változtatásokon esett át, ezzel Pingvin elkapásában hatalmas segítséget nyújtva a levegőben repkedő denevérembernek. A legszembeötlőbb változtatás, hogy eltűntek a páncélról a durva, az izomzatot kiemelő vonalak, így még áramvonalasabbá és futurisztikusabbá téve azt.

Mindörökké Batman (1995)

Ezután jött Joel Schumacher veszedelmes külsejű Batmanje. Ő volt az első, aki annyira vakmerő volt, hogy a Bat-bimbókat gondolkodás nélkül szabadalmaztatta a rajongók elkeseredett bánatára. De mit tegyünk, ha a neonfényektől villódzó Gotham városába a denevérembernek is trendinek kell lennie. Mindezért cserébe viszont visszakaptuk az izomrostokat a páncélon, valamint a sárga szín sem dominált már a páncélon, az öv teljesen fekete lett.

Mindörökké Batmanben használt alternatív páncél

Ez a fejezet kapott egy alternatív szürke verziót a köpenyes lovaghoz, a végső harchoz a Riddler ellen. A jelmez annyira nem nyerte el a rajongók szívét, viszont annál jobban a készítőkét, a megnövekedett játékfigura eladások miatt.

Batman és Robin (1997)

A Mindörökké bimbóit tette még hangsúlyosabbá, kiegészítve egy jelmez felöltős jelenettel, ami közeli képeket mutatott a hasfalról, valamint a faragott fülekről.

A fináléban, ha eddig nem lett volna elég kínos a George Clooney-féle Batmannek nevezett ökörködés, jött a hidegzuhany, amikor is Batman, Robin és Batgirl is kapott, ráadásul nem is keveset a Schumacher-féle nevetséges szürke-fehér-kék páncélból. Nem is beszélve az ezüst tarsolyokról.

A Sötét Lovag-trilógia (2005-2012)

A Christopher Nolan-féle Batman visszanyúlt a klasszikus fekete kinézethez, egy sima, testhezállóra simított jelmezzel. A Batman Visszatérben látottakra hajaz leginkább, de immár a sárga színeket teljesen mellőzve. Ez a verzió páncélozott borítást is kapott, hogy minél életszerűbb legyen ezáltal a lehetetlennek tűnő mozzanatok megvalósítása, ezzel méltó legyen a Sötét Lovag nevéhez.

Batman Superman ellen: Az igazság hajnala (2016)

Közel 25 év páncélozott Batman után Zack Snyder az Igazság hajnalában életre hívott egy nehéz szövet anyagból készült verziót, mely Frank Miller klasszikus sorozatából, a „Sötét lovag visszatérből” inspirálódott.

A nehéz szövet jelmezzel tökéletes kontrasztban állt a páncél, amit Superman ellen öltött fel, egy igazi Bat-tank külsőt kölcsönözve neki.

Igazság ligája

Zack Snyder osztotta meg Twitterén, amit ő Taktikai páncélnak nevez. Ez egyvelege a Batman Superman ellenben bevetett vaskos páncélnak és a Sötét lovagban látott lemezekből felépülő gúnyának, kiegészítve a Watchmenből ismerős Nite Owl szemüvegével és tompa füleivel.

Fecske
Forrás: TheScreen.hu

2016.10.05