A Magyar Népmese Hete Ménfőcsanakon

2016. szeptember 26. – szeptember 30.

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház közös szervezésében került megrendezésre immár 11. alkalommal a Magyar Népmese Hete a Bezerédj-kastélyban. A Magyar Olvasástársaság 2005-ben hirdette meg, hogy Benedek Elek születésnapja legyen a Magyar Népmese Napja. A meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a népmesék felé.

Benedek Elek 1859. szeptember 30-án született Székelyföldön, Kisbaconban. A „nagy mesemondó” rengeteg népmesét gyűjtött össze, valamint a gyermekek számára meséket, verseket, színdarabokat, történelmi műveket írt. A 2005-ös felhívásból idézek: „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk háttérbe szorulását. Vegyük birtokba, és adjuk tovább az eleinktől kapott, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!

Szerencsére a mesék, mesemondások ideje soha nem jár le. A mesék keletkezésük óta változatlan népszerűségnek örvendenek. „Minden ember vágyik arra, hogy találkozzék veszélyhelyzetekkel, szembeszállhasson különleges próbatételekkel, kalandozhasson a ’másvilágban’, s mindezt meséket hallgatva vagy olvasva, vagy álmában éli meg.

Benedek Elek születésnapja alkalmából 2006 óta minden évben megrendezzük a Magyar Népmese Hetét, amelyre idén is változatos programokkal vártuk az érdeklődőket. Ezen a héten minden a mesékről szólt a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban és a Bezerédj-kastélyban!

Szeptember 26-án, hétfőn egy tartalmas kiállítás nyílt a 100 éve született Dr. Timaffy Lászlónak állítván emléket, ahol a néprajztudós lányait, Emőkét és Ildikót is köszönthettük. A Mesehét megnyitóján a Benedek Elek meseillusztrációs rajzpályázatra beérkezett művek legügyesebb alkotóit jutalmaztuk szép könyvvel és oklevéllel. A rajzokat Lappints Csaba tanár úr és Pappné Herold Rozália tanító értékelte.

A meseillusztrációs rajzpályázat végeredménye:

1-2. osztály kategória:
1. Barassó Kinga (1.A - felkészítő tanár: Kovácsné Gelencsér Magdolna)
2. Parcsami-Lázár Emília (2.D - Bődiné Kóbor Erika)
3. Laki Levente (1.B - Bán Renáta)

3-4. osztály kategória:
1. Major Bernadett (3.B - Pusztai Róbertné)
2. Tüske Petra (3.A - Pusztai Róbertné)
2. Sztojka Vivien (4.C - Rokobné Morvay Diána)
3. Princzes Alinka (4.C - Rokobné Morvay Diána)
3. Németh Márton (3.A - Pusztai Róbertné)
3. Hoffmann Anita (4.B - Varga Mária)

5-6. osztály kategória:
1. Schmelczer Amira (6.B - Lappints Csaba)
2. Pintér Réka (6.A - Lappints Csaba)
3. Kocsis Kitti (5.C - Lappints Csaba)

7-8. osztály kategória:
1. Bánhidai Nóra (7.C - Lappints Csaba)
2. Koller Felícia (8.C - Lappints Csaba)
3. Dimitriu Alexandra (7.B - Lappints Csaba)

Szeptember 27-én, kedden óvodások látogattak el hozzánk. Az Óvodások versmondásán a csoportok közösen adtak elő verseket.

Szeptember 28-án, szerdán mesemondó versenyre hívtuk az 1-6. osztályok legjobb mesemondóit. Két kategóriát hirdettünk meg a ménfőcsanaki Petőfi Iskola tanulóinak. A zsűri tagjai, Czibik Istvánné, Haczai Józsefné tanítók és Lipovics Dóra gyermekkönyvtáros értékelték a kis mesemondókat.

A mesemondó verseny eredménye:

1-2-3. osztályosok:
1. Kemény Dávid (2.D - felkészítő tanár: Bődiné Kóbor Erika)
1. Tüske Petra (3.A - Varga Zoltánné)
2. Erlitz Hunor (2.A - Tóth Katalin)
2. Szukop Katalin (3.A - Varga Zoltánné)
3. Gerencsér Anna (2.C - Pappné Herold Rozália)

4-5-6. osztályosok:
1. Orbán Regina (5.C - Bauer Ildikó)
2. Peszleg Barnabás (4.B - Vorigin Lászlóné)
3. Lele Anna (4.A - Varga Mária)

Két napon át, szeptember 29-én és 30-án, csütörtökön és pénteken tartott a „Meserétes” a könyvtárban. Ez a program is nagy hagyományra tekint vissza, ahol alsó tagozatos kisdiákok mondják el vagy olvassák fel egymásnak kedvenc meséiket.

Szerencsére ma is sokan szeretik a meséket. A jó mesehallgatókból lesznek az örömmel olvasó gyerekek. Azok a gyermekek, akiknek gyakran olvastak otthon, könnyebben tanulnak meg olvasni maguk is, amikor iskolába kerülnek. A meséken felnövő gyerekek fantáziavilága gazdagabb, kreatívabb, és jobb a rajzkészségük is! Vekerdy Tamás szerint azok a gyerekek, akiknek meséltek, másfél évvel előzik meg kortársaikat.

A mesék azért nyűgözik le a gyerekeket, mert a világot olyannak láttatják, amilyen az valójában: a határtalan lehetőségek birodalmának. Ezek a lehetőségek nem anyagi természetű lehetőségek, hanem abból a világlátásból fakadnak, amely a mesei és a gyermeki gondolkodást összeköti: miként a hős mindig több, mint mi magunk vagyunk, akképpen a világ is több, mint amennyit képesek vagyunk felfogni belőle.” – ez már Boldizsár Ildikó véleménye.

Mesékre mindig szükség volt és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a csodák átélésének élményére.

Sok szeretettel és rengeteg új könyvvel várjuk a szépen felújított Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban a kicsiket és nagyokat!

Sulyok Attiláné

2016.10.04