10 híres film, amit Kínában betiltottak


Az elmúlt évtizedben Kína vált az egyik legkiaknázhatóbb helyszínévé a filmiparnak. Több olyan magas költségvetésű filmet lehetne említeni, melynek bemutatása igazán nagy durranás volt az Egyesült Államokban, a legnagyobb sikernek mégis Kínában örvendtek. Ilyen például a Warcraft, amely idén év elején került a mozikba.

Mindezek ellenére a Kínai kormány nem mindig nyitott Hollywood munkásságára. Sokszor olyan okok miatt szigetelik el a kínai lakosságot sikertörténetektől, amire nem is gondolnánk. Következzék tehát 10 filmcímből álló lista, amelyet Kínában esélyük sem volt megismerniük a nézőknek (legalábbis a mozikból biztos nem).

Star Wars IV. – Egy új remény

A Csillagok háborújának tavaly megjelent új epizódja, Az ébredő erő, hatalmas sikert aratott a keleti országban. Ez kicsit ironikus, mivel az első részt viszont soha nem láthatták az ország lakosai. 1977-ben csakis helyi filmek kerülhettek nyilvánosságra, melyeket a kínai kormány készített. Ennek az volt az oka, hogy a vezető nem akarta, hogy országát beszennyezzék a „nyugati szemetek”. Mao Ce-tung egy évvel azelőtt halt meg, hogy George Lucas elkészítette a Star Wars első részét, és mivel ekkor még az egész ország egy merev, kommunista rendszerben élt, így kizárt dolog volt, hogy egy Egyesült Államokból érkező film hódítsa meg a mozikat. 1994-ben jött a fordulat, melynek folytán az akkori kormány megnyitotta a filmpiacot Kínában, és úgy határoztak, hogy évente 10 külföldi filmet beengednek a mozikba. Nemrégiben ez a kvóta 34 külföldi filmre duzzadt évente, ami már nagy előrelépésnek számít, bár ez még mindig sokkal szigorúbb szabályozás, a világ sok más országához képest.

Szellemirtók

Paul Feig Szellemirtóinak legutóbbi verziója igencsak megosztotta az USA közönségét, hiszen a megszokott felállást egy nőkből álló csapat váltotta. Kínában persze nem ez volt az alapvető ok, amiért betiltották a filmet, hanem valami teljesen más: a kormány úgy gondolja, hogy a történet „támogatja a babonák kialakulását, felerősödését”, ez pedig rendkívül káros a társadalomra. Bár úgy gondolhatjuk, hogy ez butaság, ez egyáltalán nem hatotta meg a kínai hatóságokat. A készítők próbáltak megegyezni a cenzorokkal. Még abba is belementek volna, hogy a film kínai címe ne tartalmazza a „szellem” szót, de még így sem jártak sikerrel. Bár az új, csak nőkből álló csapat sikert aratott a világban, a stúdiónak mégis fájó pont, hogy épp Kína maradt ki a szórásból.

Deadpool

Ez a film sem kerülhetett be a kínai mozikba, elsősorban a felnőtteknek való tartalmak miatt. A képregény rajongók szabályosan elözönlötték a mozikat a film bemutatásakor a sokszor morbid, szókimondó humornak köszönhetően. Kínában épp ez okozta a történet vesztét. Hiába kapta meg a film az „R” jelzést, amely azt jelenti, hogy gyermekeknek nem ajánlott, a cenzoroknak mégsem maradt más választásuk a betiltáson kívül. A döntőbizottságot általában meg szokta enyhíteni, ha a film tartalmán (legalább a szövegen) úgy módosítanak, hogy az ne botránkoztassa meg a helyi kultúrát, ez viszont a Deadpool esetében aligha lett volna lehetséges. A Ryan Reynolds főszereplésével elkészített mozifilmben hemzsegnek a malacviccek, illetve erőszakból sincs hiány, így aztán annyi mindent ki kéne vágni belőle, hogy tulajdonképpen nem is maradna film.

A sötét lovag

Christopher Nolan Sötét lovagja szintén egy olyan képregényből készült film, ami kimaradt a kínaiak életéből. Vélhetően azért nem engedték be az országba, mert az egyik jelenetben Batman egy Hong Kong-ban található toronyházon csimpaszkodva menekül támadói elől, ez a cselekedete pedig sérti mind a nemzetközi, mind a kínai törvényeket. Vélhetően a legkevésbé azt szeretné a helyi kormány, ha ilyesféle rossz példával járnának elől a szuperhősként emlegetett karakterek a fiatalság előtt. A végén még a tizenévesek körében elterjedne a „toronyházon ugrálás”. Mindenesetre aki nagyon szeretné, az eléri a filmet a nagyobb kínai városok piacain, és egyéb – legálisnak nem mondható – üzletekben, kalóz DVD formájában.

Öngyilkos osztag

Amekkora siker volt a film megjelenése az USA-ban, akkora buktának számított Kínában. Már csak azért is, mert egyáltalán meg sem jelenthetett. Hiába volt ez hatalmas csapás a Warner Bros-nak, konkrét magyarázatot mégsem kaptak azzal kapcsolatban, hogy ez miért történhetett meg, így hát maradtak a találgatások. Ilyen például az, hogy a döntéshozók talán a túl sok erőszak, vagy esetleg a természetfeletti témák miatt nem akarták kiengedni a filmet a nyilvánosság elé. Vélhetően az is e felé a döntés felé terelte őket, hogy jó néhány szupergonosz is szerepel a filmben. De akár még az is előfordulhat, hogy Jared Leto játéka verte ki a biztosítékot, aki Jokert személyesítette meg a történet során. Hogy melyik magyarázat állja meg a helyét, azt nem tudjuk konkrétan. Még az is lehet, hogy az összes. Mindenesetre a film nem jutott be az ország mozijaiba, és vélhetően nem is fog a közeljövőben.

Az eddig felsorolt filmeken kívül rajta van még a 10-es listán az Élni című film, az Avatar, a Vissza a jövőbe és a Leszámolás Tokióban is. Mindegyik hasonló okokból lett kitiltva az országból, csakúgy, mint a Túl a barátságon, amelyben a fő téma a homoszexualitás. Világos, hogy a keleti világ ezekre a témákra még annyira nem áll készen, hogy inkább meg sem mutatja nekik a kormány, hogy ilyenek léteznek.

Szabó Tibor
Forrás: TheScreen.hu

2016.09.30