Barakkba zárva – Életre ítélve

Győrbe érkezett a köztéri installáció utazókiállítása

Szeptember 27-től tekinthető meg Győrben, a Városház téren az az utazókiállításnak komponált köztéri installáció, amely a Gulág Emlékév keretében Barakkba zárva – Életre ítélve címmel állít mementót a tragikus történelmi momentumnak. A kiállítás a nap huszonnégy órájában, október 1-ig látogatható.

A magyar kormány a 2015-2017 közötti időszakot Gulág Emlékévnek nyilvánította. Ennek keretében számos rendezvény, megemlékezés zajlik határon innen és túl egyaránt, amelynek egyik kiemelkedő, rendhagyó tárlata a Barakkba zárva – Életre ítélve című köztéri barakkinstalláció. Első bemutatkozása 2016. február 24-én történt meg a fővárosi Fő vám téren, majd vidéki városok központi közterei következnek Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Nyíregyháza állomásokkal.

GULAG. Egy mozaikszó, melyet hangosan kimondani sem lehetett évtizedeken keresztül. Sztálin kegyetlen kényszermunkatábor-rendszerének, neve, ahol 1929-től egészen az 1960-as évekig közel 18 millió ember raboskodott. Az Ural, Kazahsztán, a Kaukázus vidéke, Oroszország középső, távol-keleti és északi régiói. Szibéria zord, embertelen, vad vidéke. Modernkori rabszolgaság, teljes kiszolgáltatottság, éhezés, kegyetlen hideg és megfosztottság. Elzárva mindattól, ami kedves: haza, család, közösség.

A kiállítás közel 800 ezer magyar tragédiáját idézi meg, akiket 1944-től kezdve hurcoltak el, és bő egy évtizedig dolgoztattak csatornaépítéseken, bányákban, út- és vasútépítéseken, fakitermelő telepeken, kőfejtéseken. Már az odaszállításuk során, vagy később, a büntetőtáborok embertelen világában éhezés, végkimerülés, betegségek, a kegyetlen hideg vagy a fizikai erőszak végzett velük. Közülük sokan – 200 ezren – soha nem tértek vissza a szovjet kényszermunkatáborok embertelen poklából. Jelen kiállítás rájuk és a túlélőkre emlékezik, azokra a hősökre, akik túlélték a túlélhetetlent, és hazajöhettek, saját sorsukkal, helytállásukkal, életükkel mutatnak példát az utókor számára. Rájuk, akik szembe mertek nézni Sztálin poklával, akiknek hite, ereje, kitartása segítette őket az életben maradásban, és hazatértek. Ők győztek. Győztek az elnyomás, győztek az emberi gonoszság, győztek az emberi történelem igazságtalansága felett. Ez a kiállítás róluk szól, nekik és elhunyt bajtársaiknak állít emléket.

A barakk megkerülhetetlen, szembeszökő, de nem túlzó eszköze az emlékezésnek és az emlékeztetésnek: A teljes egészében fa szerkezetű barakk installáció belsejében a Szovjetunióban töltött kényszermunka körülményei elevenednek meg. Az ablakok helyén képeket láthatnak az érdeklődők, amelyek párokban helyezkednek el: a múlt és a jelen párhuzamára építkeznek. A fotópárok lentikuláris, azaz két nézőpontú megoldással készültek. A napjainkban készült fotókon a Gulágot túlélők és családtagjaik láthatók. A képeket kísérő feliratok nemcsak a történelmi tényeket és a legfontosabb tudnivalókat mondják el, de a képen szereplő, ma már idős egykori fogvatartottak akkori élményei, tapasztalatai, szubjektív emlékei teszik megfoghatóvá, emberközelivé a távolodó történelmi kataklizmát.

További információ a beszedesmult.hu honlapon található.

Fotók: Vas Balázs

2016.09.28