Szomjas György új filmje


„Dumafilmet” forgat Szomjas György filmrendező a mai magyar valóságról a Gólya és a velnessz disznó címmel, amely társadalmi finanszírozásban készül a Roncsfilm Kettő előkészítéseként. A várhatóan év végén megjelenő moziban feltűnik többek között Szőke András, Badár Sándor, Scherer Péter, Mucsi Zoltán és Hobó is.

Szomjas György 1992-ben készített mozija, a Roncsfilm sokak szemében kultikus alkotás. Három és fél éven keresztül vetítették minden este a Szikra moziban. Egyes jelenetei, a párbeszédek ma már klasszikusnak számítanak. Most a Roncsfilm Kettő forgatását tervezik, de előtte néhány egykori és új szereplővel egy hosszabb dumafilmet készítenek a Gólya és a velnessz disznó címmel, amelyben a szereplők a józsefvárosi Gólya kocsmában mesélnek egy fröccs mellett olyan vicces történeteket, amelyek jellemzőek a mai világunkra.

Szomjas György az MTI-nek elmondta: a Gólya presszó, amely ma is működik, egy rendkívül emblematikus helyszín az átépülő Józsefvárosban. „Nagyon érdekes hely, amelyet ugyan már új épületek vesznek körül, de a Gólya mégis megmaradt az eredeti, régi formájában. Ez volt a fő helyszíne az 1992-ben készült Roncsfilmnek is, de ma is egy nagyon érdekes alternatív romkocsma. Itt forgattunk eddig is, és továbbra is itt fogunk forgatni” – mondta, hozzátéve, hogy a kocsmát 10-12 fiatal üzemelteti. Forgattak például a kocsmában működő Közmunkás Klub egyik eseményén, a láthatósági mellények szépségversenyén is. „A Gólya nagyon színes világ, és ebbe akarom belehelyezni ezeket a vicces sztorikat” – hangsúlyozta a rendező.

Emlékeztetett arra, hogy a disznó egy visszatérő motívuma a Roncsfilmnek, amelyben a disznót nem tudták leszúrni, mert elvesztették a kést, ezért az állatot gázzal elkábították, amitől az felrobbant a levegőben. „Ezt a szálat viszi tovább Szőke András, aki a dumafilm trailerében beszél a velnessz disznóvágásról, amely ma egy nagyon divatos és létező program, amelyet rendszeresen hirdetnek és szerveznek. A mai világunknak egy jellegzetes valósága, ami nekem nagyon tetszik, és amivel vissza tudunk kapcsolni a régi történethez is” – hangsúlyozta a rendező. Elmondta, hogy pár hónapja álltak neki a forgatásnak, amely várhatóan két hónapon belül befejeződik, és a tervek szerint az év végén be is mutatják a filmet. Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is gyűjtik a vicces történeteket. A szeptember 21-én indult Facebook-oldalon bárki beküldhet olyan humoros sztorikat, amelyekről úgy gondolja, hogy illeszkedne a Roncsfilm Kettőbe.

„Az olcsóbb dumafilm egy folyamatos anyaggyűjtés a Roncsfilm Kettőhöz, amelyet társadalmi finanszírozásból szeretnénk megvalósítani, és a második rész forgatókönyvét is ebből a támogatásból készítenének el” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Indiegogo honlapján várják az adományokat azoktól, akik szívesen támogatják a film és forgatókönyv létrejöttét. Eddig mindenki baráti alapon dolgozott az alkotásban, de ha a társadalmi finanszírozás elindul, meg tudják írni a Roncsfilm Kettő forgatókönyvét, amelyet Heller Gáborral közösen készít a rendező. Hangsúlyozta, hogy a Roncsfilm Kettő elkészítése nagyobb léptékű dolog, mint a dumafilmé, és megvalósításához 300-400 millió forintra lenne szükség.

Szomjas György a „magyar újhullám” egyik kiemelkedő alakja, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, kiváló művész. Tizenkét nagyjátékfilm és számtalan dokumentum- és rövidfilm rendezője. Legismertebb játékfilmje a Talpuk alatt fütyül a szél, a Rosszemberek, a Kopaszkutya, a Könnyű testi sértés, a Falfúró és a Roncsfilm. Első játékfilmjével – Talpuk alatt fütyül a szél – új műfajt teremtett: a magyar westernt (eastern), cowboyok helyett betyárokkal.

A Gólya és a velnessz disznó című filmről bővebb információkat itt találhatnak. A társadalmi finanszírozás részleteiről az alábbi linken tudnak tájékozódni.

Forrás: kultura.hu

2016.09.30