Bollywoodi sikerfilmjek az Indiai Filmhét programjában


Ismét megrendezik Budapesten az Indiai Filmhetet, amely több műfajon vagy filmtípuson keresztül Bollywood különféle korszakokból származó sikerfilmjeiből mutat be válogatást október 6. és 12. között a Puskin moziban.

A budapesti Indiai Nagykövetség Amrita Sher-Gil Kulturális Központja idén is megrendezi az immár hagyománnyá váló filmfesztiválját, amely az India hindi nyelvű filmgyártását, közismert nevén Bollywoodot állítja a középpontba – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. Mint írják, a nyugaton rendkívül népszerű, ám Magyarországon kevésbé ismert úgynevezett családi és esküvői filmek közül kettő is szerepel az idei programban. Ezek a filmek a konzervatív indiai nagycsaládi életformát dicsőítik, történeteikben nagy szerepet tölt be a vallási és családi ünnepek, rituálék, valamint szokások bemutatása.

Az eseménysorozat Sooraj R. Barjatya rendező A szeretet kincse című filmjének vetítésével veszi kezdetét október 6-án. A 2015-ben készült alkotás jó példája annak, hogyan lehet a mai közönség számára aktualizálni, élvezetessé tenni ezt a filmtípust.

A bollywoodi filmtermés egy jelentős részét mindig is a különféle szerelmi románcok tették ki, ezek központi konfliktusa, történetvezetése és stílusa azonban korszakonként igen változó. A családi és esküvős filmek után a 2000-es évek elején és közepén a nagy szerelmi melodrámák voltak divatban, ezek egyik példája a románcok királyának is nevezett Yash Chopra rendező Vír-Zárá című, 2004-es örök klasszikusa, amely egy hindu-muszlim szerelmi történetet állít a középpontba. A filmet október 8-án játsszák.

Október 11-én lesz látható A Pimasz alak című kortárs szerelmi történet, amely a mai fiatal közönséget célozza meg, nyugati stílusú, modern zenék felhasználásával. A műsorban szereplő harmadik szerelmi történetet, Sharat Katariya rendező Mindent bele! című, merészen újszerű alkotása, amely a legújabb, időnként művészfilmes eszközöket is felhasznál, miközben a hagyományos kliséket kérdőjelezi meg. Az alkotást október 7-én láthatja a közönség.

Bollywood mindig is kísérletezett egyéb műfajokkal is, napjainkban nagy sikernek örvendenek a fordulatos történetvezetésre, rejtélyekre és erős színészi játékra építő, zene nélküli thrillerek és krimik, melyek egyik legújabb darabja a 2016-os Vezér című film, amelyet október 10-én tűznek műsorra.

A fesztivál zárófilmje október 12-én egy igazi különlegesség lesz. Indiában alig készülnek science fiction darabok, de a 2003-ban bemutatott Találtam valakit olyan sikert ért el, hogy a rá épülő szériával együtt megteremtette a szuperhősfilmek máig tartó divatját. Rakesh Roshan alkotása egy jellegzetes kevert műfajú darab, amely a nyugatról kölcsönzött műfaji elemeket indiai ízlés szerint vegyíti és tálalja – írták a tájékoztatóban.

Forrás: MTI

2016.09.30