A világ legnagyobb Braille-írásos kottagyűjteményét is digitalizálják


A Braille-kották szkennelése korántsem egyszerű művelet. A tapintásos lejegyzések digitalizálása többlépcsős művelet, mivel a régebbi kottákon már gyakran megrongálódtak a jelzések, sokszor egészen olvashatatlanná váltak.

Az amerikai Kongresszusi Könyvtárhoz tartozó Vakok és Sérültek Nemzeti Könyvtára (National Library Service for the Blind and Physically Handicapped) a gyűjteményükben található braille-írásos kottákat digitalizálja. A Kongresszusi Könyvtár célkitűzései között szerepel, hogy teljes gyűjteményüket digitalizálják, azért, hogy bármilyen természeti katasztrófa esetén megőrizhessék gyűjteményüket. Eddig Braille-írásos zenei gyűjteményük volt az egyetlen, amely várt még digitalizálásra. A braille-írásos kottákhoz kérésre a könyvtár a megfelelő olvasó-softwaret is elküldi.

A kották ugyanabban a hagyományos hatpontos írásos rendszerben készültek, mint amelyet Braille megalkotott: a szimbólumokat azonban ez esetben nem betűknek, hanem hangjegyeknek feleltetik meg. Az érdeklődők és a felhasználók Ravel-, Django Reinhardt- vagy akár Jimi Hendrix-kották között válogathatnak, de a könyvtár munkatársai a zenetörténet összes korszakának alkotásait megörökítették braille-írásos kottákban, a könyvtár zenei blogján pedig betekinthetnek a digitalizálás módszertanába is. A szkennelés a DotScan szkennerrel történik, ehhez hozzátartozik az OBR (optical braille recognition) software, amellyel egy előzetes digitális másolatot lehet készíteni. Ennek ellenére minden példányt meg kell vizsgálni, mivel a pontok mérete különbözik, és eszerint kell beállítani a másolót. A szakemberek ezután is megvizsgálják, hogy olvashatóak-e a kották, és amennyiben bármilyen hiányosságot észlelnek, pótolják.

A szakemberek a digitalizálásra kerülő művek sorrendjét is megállapították: a következő években a mesterművek kottáinak másolatát készítik el. Ezek nagy részének csak egyik oldala írásos, de előfordulnak a mindkét oldalra jegyzett kották, amelyeket nehezebb digitalizálni. Az is lassítja a folyamatot, hogy a braille-írásos kották mintegy 20 különböző kiadónál jelentek meg, így ezeknek a formátuma változó. De a könyvtár munkatársai dolgoznak egy olyan softwaren, amely ezeket felismeri és egységesíti. A gyűjtemény eddig digitalizált kottái itt találhatóak.

A címlapképen egy zongorista látható, amint épp a kezével olvassa a kottát 1917-ben (forrás: La Bibliothèque des Aveugles/Wikimedia)

A cikk a Hyperallergic írása nyomán készült.

Bakk Ágnes
Forrás: mandarchiv.hu

2016.09.26