Labirintus és Mozart szelet

Táncoló Minotaurusz

Labirintus és Mozart szelet címmel készül a Sopron Balett két ősbemutatója, amelyeket szeptember 24-én este hat órakor láthatnak a nézők a leghűségesebb város teátrumának nyílt napján. Demcsák Ottó koreográfus elmondta, hogy különleges előadásokkal szeretnék meglepni a közönséget a jubileumi programok között. (Sopronban 25 éve határozott a város arról, hogy önálló társulatot alapít.)

Demcsák Ottó ötlete nyomán a győri Rosta S. Csaba építész jazz zenekara, a RAS Q írt egy lemezt a görög mitológia ismert történetéhez, és ehhez az albumhoz készült el most a 35 perces táncmű, a Labirintus. A fúziós muzsikát játszó kvartett évek óta alkotóműhelye, találkozási pontja az építészet, a táncművészet, a klasszikus zene és a jazz világából érkező művészeknek.

Minotaurusznak, a krétai labirintusba zár embertestű bikának, Thészeusznak és Ariadnénak a történetében rengeteg üzenet van számunkra, hiszen az emberi természet nem változik ősidők óta. Ott rejlenek ebben a mitológiában a kiüresedett kapcsolataink, az erőszak ösztöne, az érzelem nélküli szexualítás, az embertelen áldozataink. A gonosz viszont legyőzhető fénnyel, tudással, szépséggel. Ősidők óta vívja hitbeli csatáit az ember a természettel, az égiekkel. Mítoszaink, legendáink is olyanok, akár egy labirintus. Sokféle jelentőséggel, szimbólummal bírnak számunkra. Meg kell találnunk a kapaszkodókat, az utunkat, életfonalainkat ebben a zűrzavaros, hangos, harsány világban önmagunkhoz és a természetfelettihez - mondta Demcsák Ottó, aki hozzátette: együttesük most új oldaláról mutatkozik meg a közönség előtt, hiszen kortárs táncelemekkel, modern stílusokat felvillantva ábrázolják majd a történetet, s szeretnék, ha ez a törekvésük a szakma figyelmét is magára vonzaná.Az előadásban a teljes Sopron Balett szerepel, a díszlet-és jelmeztervező Rosta. S. Csaba.

A produkció első részében Rovó Péter Mozart szelet című félórás koreográfiáját láthatják a nézők a nyílt napon. Rovó Péter mint táncos, koreográfus több együttesben szerepelt itthon és külföldön az elmúlt évtizedben. Dolgozott mások mellett a Magyar Fesztivál Balettben, a Pécsi Balettben, a Calgary Dance Companyban, az Osaka Balettben. Táncos darabokat állított színpadra Csehországban, Amerikában, Budapesten és Győrben is. Munkáját Dél-Csehországban Thalie művészeti díjjal ismerték el. Most a soproni közönség Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére, klasszikus alapokon nyugvó, ám modern szemléletű koreográfiát láthat tőle és a társulattól.

- A közönség, a nagyérdemű előadás előtti rituáléját, készülődését szeretnénk bemutatni a tánc nyelvén. Az otthoni indulás előtti percektől, az utazási akadályok leküzdésén át egészen a színházba érkezéséig, amikor a néző találkozik ezzel a rejtélyes, varázslatos világgal. Mindezt humoros eszközökkel, elgondolkodtató szórakozást nyújtva akarjuk bemutatni - mondta Rovó Péter az előadásról.

Varga Róbert

2016.09.21