Ez történt a Quimby-sajtópikniken


„A nagymama és a házikedvencek között, szarral bekent aranykeretben” – így definiálta Kiss Tibi a Quimby jelenlegi helyzetét. Szerinte az együttes afféle „házizenekar”, akiknek közvetlen és szoros a kapcsolata a közönségükkel, és akiket így nagyon jól ismernek rajongóik. November 26. pedig pirosbetűs nap lesz minden Quimby-rajongó számára, ekkor tartja Micsodaország elnevezésű 25 éves szülinapi gigakoncertjét a zenekar.

Most pedig, gyakorlatilag már a finisben, élőben közvetített sajtópikniket szerveztek, hogy felvázolják, kábé mire számíthat az, aki kilátogat a Papp Laciba novemberben.

És hogy mire? Lényegében egy szuperlátványos óriásbanzájra, egy egyfelvonásos tragikomédiára, ahogy a szlogen szól, amiben jelen lesz a zenekart meghatározó kettősség mindkét pólusa, a rock’n’roll és a színháziasság. Ahogy Varga Livius és Kiss Tibi megfogalmazták, a végső cél az, hogy egy méltó közös ünneplést, egy igazán quimbys koncertet hozzanak össze, amely megjeleníti a mesevilágot, amiben élnek. A múltidézéssel azonban vigyázni fognak, mert egyrészt fárasztó mindig ugyanazokat a számokat előadni, másrészt az „a megfelelési kényszer rock’n’roll változata”, amit nem szabad túlzásba vinni. Azért persze komoly évfordulóról lévén szó, lesznek nagy slágerek és klasszikus dalok is, sőt, vendégelőadókra is számíthatnak a fanok.

Ízelítőképp eljátszották az idén megjelent hat új számukat, amiből kettőnek ez a premierje is volt egyben (és azóta egyébként a zenekar YouTube csatornájára is felkerültek). Ezek közül a Lejárt lemezek egy vérbeli Livius-agymenés, míg a Sirató egy gyönyörű ballada, amit Tibi édesanyjának halála ihletett. De a már ismert újdonságok, a Méznyaló, a Forradalom, a Tükrök Olcsón, és a Heaven Goes to Hell is marha jól hangoztak élőben. A fennállásünneplő buliig egyébként tartanak még pár klubkoncertet külhonban, szeptember 23-án, az amszterdami fellépés napján pedig megjelenik a zenekar új, angol nyelvű lemeze, az English Breakfast.

Beszéltek arról is, hogy mostanában közelebb került a zenekar az online médiához (olyannyira, hogy jelenleg a tagok kezelik a Quimby Facebook-oldalát, hetente váltva egymást). A születésnapi koncert setlistjének összeállításakor például „hetedik szavazóként” (hat ugye a zenekar) tekintve rajongóikra, megszavaztatták, melyik számokat szeretné hallani a leendő közönség, és amennyire a logika engedi, igyekeznek figyelembe venni a kívánságokat. Azonban a modernkedést kordában kell tartani, így a novemberi koncertről nem lesz élő közvetítés. Ahogy a Quimby fogalmazott: azon ott kell lenni.

Rosanics Petra
Forrás: langologitarok.blog.hu

2016.09.15