Oscar-díj 2017: Ausztria Stefan Zweig-ről szóló, Spanyolország Pedro Almodóvar filmet nevez


Ausztria a nácik elől elmenekült osztrák-zsidó író, Stefan Zweig száműzetésben eltöltött éveiről szóló életrajzi filmet, Spanyolország pedig az irodalmi Nobel-díjas Alice Munro két novelláján alapuló, Pedro Almodóvar által rendezett Julieta című alkotást nevezi a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriájába a 2017-es gálára.

A Vor der Morgenröte – Stefan Zweig in Amerika (Mielőtt felkel a nap – Stefan Zweig Amerikában) című életrajzi drámát a korábban színésznőként ismert Maria Schrader rendezte. Az alkotás azt az időszakot öleli fel a Sakknovella című elbeszélés szerzőjének életéből, amikor a náci birodalom elől Brazíliában keresett menedéket. A film főszerepét Josef Hader osztrák színész alakítja. A filmes kliséket gondosan elkerülő, érzékeny életrajzi drámát a kritikusok világszerte kedvezően fogadták, a német, az osztrák és a francia mozikban is sikert aratott.

Osztrák filmet – Stefan Ruzowitzky Pénzhamisítók című produkcióját – először 2007-ben jelölt díjára az amerikai filmakadémia a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és az alkotás el is nyerte az Oscar-szobrot. Egy évvel később Götz Spielmann Revans című filmje is jelölést kapott, de nem nyert, a bécsi Michael Haneke azonban 2012-ben a Szerelem című francia nyelvű filmjéért megkapta az Oscart – emlékeztetett a The Hollywood Reporter.

Spanyolország idén Pedro Almodóvar Julieta című filmjét jelöli az Oscar-díjra. Az irodalmi Nobel-díjas Alice Munro két novelláján alapuló filmes alkotás anya és lánya kapcsolatának drámáját mutatja be, miután a családfő halála, a gyász miatt fokozatosan eltávolodnak egymástól. Az ötvenes éveiben járó főhős (Emma Suárez) fiatalkori visszaemlékezései szövik át az alaptörténetet. Fiatalkori önmagát és lányát is Adriana Ugarte alakítja.

A világ jelenlegi legismertebb és legsikeresebb spanyol filmrendezőjeként számon tartott Pedro Almodóvar életművének 20. alkotása a Julieta. A film áprilisban debütált Spanyolországban, azonban a tervezett sajtóbemutatót el kellett halasztani, mivel nem sokkal előtte pattant ki a panamai offshore-botrány, amelyben a rendező és testvére, Augustín is érintett. A botrány elterelte a figyelmet az új filmről; még a Julieta nemzetközi bemutatóján, a cannes-i filmfesztiválon is inkább erről faggatták a rendezőt az újságírók, pedig alkotása versenyben volt a legjobb filmnek járó Arany Pálmáért is.

Almodóvar eddig kétszer vehetett át Oscar-díjat: 2000-ben Mindent anyámról című filmjével megnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját, 2003-ban pedig a Beszélj hozzá! című alkotásával elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó aranyszobrot.

Az egyes országok október 3-ig adhatják le hivatalos nevezésüket a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. Magyarország Till Attila Tiszta szívvel című filmjével szerepel az Oscar-versenyben. Japán a veterán rendező, Jamada Jodzsi Nagasaki: Memories of My Son című, Nagaszaki bombázása után játszódó filmjével jelentkezett. Romániából Cristi Puiu cannes-i filmfesztiválon bemutatkozott Sieranevada című drámáját nevezték. Németország a Toni Erdmann című vígjátékot küldi a díjért Hollywoodba, Svédország pedig Az ember, akit Ovénak hívtak című fekete komédiát.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2017. január 17-én jelenti be, hogy a több tucatnyi ország nevezettje közül melyek kerülnek a rövid listájára. A legjobb idegen nyelvű film kategória öt jelöltjét – a többi mezőny jelöltjeivel együtt – január 24-én hozzák nyilvánosságra. Az Oscar-díjakat február 26-án adják át Hollywoodban.

Forrás: MTI

2016.09.11