Terményáldás Győrben

Szeptember 17-18.

Idén is a Széchenyi téren kap helyet a Terményáldás, a régió nagy múltú kertészeti kiállítása és kulturális rendezvénye szeptember 17. és 18. között. Gazdag programkínálat, koncertek és újdonságként különleges gyermekprogramok teszik teljessé az ünnepet, amelyet a természet iránti hála és a munka tisztelete hívott életre.

Ökumenikus szertartás keretében kerül sor a termények megáldására, a hálaadásra, majd immár hagyományosan a Friends Big Band koncertjével kezdődik a kulturális rendezvénysorozat. A szervezők több meglepetéssel készülnek az idén. A Széchenyi teret gyönyörű virágszőnyeg borítja majd, ünnepélyessé varázsolva a helyszínt. Színvonalas szakmai előadásokat is kínálnak az érdeklődők számára, Nagy Z. Róbert az ehető vadnövényeket, Takács Ferenc a nyár és ősz gyógynövényeit fogja bemutatni. Vasárnap délelőtt pedig gyógynövény túrát szerveznek Győr-Gyirmóton. A kicsiket zöldségbáb készítő foglalkozás és újrahasznosított anyagokból készült játszótér várja majd, a színpadon pedig megelevenedik Az égig érő fa című népmese.

A szabadtéri színpadon és egyéb helyszíneken zajló programok mellett a standokon számos termelő és kiállító fogja bemutatni válogatott portékáját. Kertészetek, zöldség-gyümölcs termesztők és feldolgozók, bio-termelők, pékségek és virágkötők termékeiből válogathatnak az érdeklődők a virágdíszbe öltözött Széchenyi téren. A dekorációt a CenterVirág készíti.

A zenének szintén fontos szerep jut a rendezvényen, hiszen összesen hat koncert lesz a két nap alatt. Fellép többek között a Stummer Márton Jazz Quartet, Váray László Akusztik stand-up című műsorával, Baranyai István zenekara és a Drapán’s Blue Devils.

Kísérőprogramként ingyenes omnibuszos utazás indul mindkét napon, minden egész órában 11 és 19 óra között a Városi Levéltár elől (Rákóczi u. 1.).

Részletes program

Szeptember 17. szombat

10.00 Megnyitó ünnepség
A rendezvényt megnyitja: Dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere
„A Föld megteremtette gyümölcseit” – Ünnepi hálaadás
A termények megáldása ökumenikus szertartás keretében

10.30 Friends Big Band koncertje
A Friends Big Band megalakulása óta eltelt 18 évben állandó résztvevője Győr város rendezvényeinek. Neves vendégeikkel, magas színvonalú koncertjeikkel teremtenek jó hangulatú estéket egyre nagyobb számú közönségüknek. Legutóbb Nyári Károllyal léptek fel a Richter Teremben Sinatra emlékestjükkel.

10-00-13.00 és 15.00-18.00 óráig Replacc – Ökojátszótér gyerekeknek
„Láttál már rongyokból és molinókból készült csacsit és cicát? Na és síléc-kerítést? Ha még nem, akkor itt az alkalom, hogy megtekintsd a Replaccot, amely egy kizárólag kidobásra szánt anyagokból, tárgyakból készült játszóház. A Replacc a bizonyíték arra, hogy egy kis kreativitással bármiből játék lehet, és még a környezetszennyezést is játszi könnyedséggel elkerülheted!” Kistányér a Replaccon – Miért jó helyit venni és enni?, Mit jelent a friss élelmiszer?, Keresd az ökocímkét! – a fenntartható étkezésről játékosan – gyerekeknek

15.00 Ehető vadnövények kertjeinkben és a szabadban
Hazánkban rengeteg olyan vadon termő növény él, melyek zöldségként vagy gyümölcsként fogyaszthatók, csak ezeket kevesen használják fel konyhájukban, pedig ezek beszerzése ingyen van, vegyszermentesek, tehát gyakorlatilag bio-termékek. A kerti növényeink többségét is használhatnánk sokkal fantáziadúsabban, készíthetünk például: répalekvárt, fenyőszörpöt, diófasírtot, rózsaszörpöt, csalánfőzeléket, stb. E lehetőségekből ad kis ízelítőt az előadás…
Előadó: Nagy Z. Róbert, a Herbáció Magazin főszerkesztője
Helyszín: A Kutya meg a Macska! Food & Cafe (Győr, Pálffy utca 3-5., Saru köz)

15.00 Az égig érő fa – magyar népmese Benedek Elek gyűjtésében
A mély szimbolikájú gyönyörű történetben megjárjuk az eget és a földet. A képzelet szárnyalását a csodaszép fából készült díszlet és bábok segítik, hogy a gyermekek szeme láttára elevenedhessen meg a mese. A Kiskondás felmászik az égig érő fa tetejére, legyőzi a sárkányt, és megmenti a szépséges királykisasszonyt.
„A kozmikus méretű égig érő fára azért mászik fel a hős, hogy visszahozza onnan a királylányt, akit a sárkány elrabolt. A sikertelenül próbálkozó királyfiak, grófok és bárók után egy kiskondás vág neki az útnak: táltos malaca tanácsát követve hét rend gúnyát és hét pár bocskort visz magával. Baltájával lépcsőfokokat vág a fa törzsébe, úgy lépeget felfelé. A fa tetején, egy kinyúló ág első levelén a lentihez hasonló világot talál…
Az égig érő fa megmászása a mesékben elsősorban a hősiesség próbáját jelenti, eredeti, szakrális értelmében a fa létra a legfelső rétegig, híd a bölcsességhez vezető úton.” (Boldizsár Ildikó)
Előadja: Szabados Éva színész, előadóművész

16.30 Stummer Márton Jazz Quartet
Az egy éve alakult Jazz Quartet főként saját szerzeményeket szólaltat meg, melyekben a hagyományos hangzás mellett újfajta irányzatok találkoznak. A zenekar hangzása főként a trombita és a gitár párbeszédén alapul, melyet dob és basszusgitár kísér. A zenekar tagjai aktív résztvevői különböző komolyzenei és kortárszenei produkcióknak is, ezzel színesítve a Quartet hangzásvilágát is. 2016 októberében egy élő stúdiófelvétellel rukkoltak elő, melyre a szakma is felfigyelt, s ez több koncertmeghívást is eredményezett.
A saját szerzemények mellett jazz standardek is megszólalnak majd. A koncert különlegessége, hogy vendégként Sebestyén Bálint (Harangozó-díjas) balettművész fog közreműködni, különféle ütőhangszereken.
A zenekar tagjai: Sebestyén Patrik (trombita, melodikam), Sárközi Péter (basszusgitár), Tanyi Péter (dob), Stummer Márton (gitár)

18.00 Váray László – Akusztik Stand-up
„Rég volt már, hogy a szívünk ugyanarra a zenére dobban, én ugyanabban hittem, mint te – csak én jobban” – lehetne ez is a mottója Váray László dalainak és koncertjének. A Colombre Band frontembere évek óta ad szólókoncerteket különböző kulturális fesztiválok felkérésére, ami a 2016. januári MR2 Petőfi Rádiós meghívás óta lett hivatalos koncertprogram. Akusztik Stand-up című műsorával azóta hazai klub- és fesztiválsorozaton kívül Dániában és Erdélyben is fellépett. Dalszövegeiről az új Colombre Band lemezzel kapcsolatban a Gryllus Kiadó fogalmazott a legplasztikusabban: Az itt szereplő dalszövegek most is úgy hatnak, mint egy lézeres szemműtét – a legtöbben félnek szembenézni vele, mégis egy pillanat alatt segítenek tisztán látni a dolgokat.
A koncert vendégei: Kovács Zoltán (Kó) zongora, Tóth Balázs szaxofon

Szeptember 18. vasárnap

9.30 Gyógynövénytúra Győr-Gyirmóton Takács Ferenc gyógynövényszakértő vezetésével
A programon a hagyományos gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyeivel és kíméletes gyűjtésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Találkozó reggel 9.30-kor, a Holt-Rába partján (Papréti útról a lovarda mellett lekanyarodva, kb. 500 méter a víz irányában).
Részvételi díj: 500 Ft/fő, bővebb információ és jelentkezés a www.gyogynovenyturak.hu oldalon.

10-00-13.00 és 15.00-18.00 óráig Replacc – Ökojátszótér gyerekeknek

11.00 Virágkötészeti bemutató
Kiss Attila Virágkötő mester Ifjúsági Európa-bajnok virágkötő bemutatója

15.00-18.00 Kreatív foglalkozás gyerekeknek
Zöldségbáb készítés, tésztalánc és bogyónyaklánc készítés

15.00 Nyár és ősz gyógynövényei – Takács Ferenc gyógynövényszakértő szabadtéri előadása
Helyszín: Bécsi kapu tér, Szent István király szobra melletti tér

15.00 Baranyai István zenekara
A zenekar legfőbb teendői közé tartozik, hogy a cigányzenét a fiatalok körében is népszerűsítse. Győr város legnépszerűbb rendezvényein rendszeresen fellépő virtuóz együttes előadásában most is közkedvelt nótákat és feldolgozásokat hallhat a közönség.

16.30 Drapán’s Blue Devils
A Drapan’s Blue Devils vidám hangulatú elektromos blues/bluesrock műfajt képvisel. Blues klasszikusokat játszanak a 80-as évektől napjainkig, modern hangzással. Külön figyelemreméltó a zenekar tagjainak összeállítása. Hárman a ’70-es évek korai rockzenekarának, a Mr. Wagner Győrnek tagjai voltak. Hárman pedig 30-as éveiket taposó fiatal tehetségek. Így a zenekar átlagéletkora 45 év!
A zenekar tagjai: Drapán László (szaxofon, Hammond sk2), Csütörtöki Tamás (ének), Létray Zoltán (billentyű, ének), Barabás Tamás (basszusgitár), Dankowsky Áron (gitár), Horváth Péter (dob)

18.00 The Acoustic Loops
Az Acoustic Loops zenekar 2011-ben alakult. Elsősorban popslágerek feldolgozásával szórakoztatják a közönséget, de egyre nagyobb részt foglalnak el a repertoárjukban a saját maguk által írt dalok. Ezek közül készült 2014 júniusában az első saját klipjük Baby címmel a Magneoton kiadó gondozásában. Háromtagú formációként jelennek meg a közönség előtt, de gyakran színesítik a fellépéseiket vendégművészek közreműködésével. Számaikban nagy szerepet kap a loop pedál, ami azt is lehetővé teszi, hogy több szólamban szólaljon meg az ének és a beatbox.
Fellépnek: Fekete János Jammal (beatbox), Kovács Réka (ének), Kovács Viola (zongora).

További információ: http://mufegyor.hu/

2016.09.09