Magyar Hagyományok Fesztiválja és IX. Győri Pálinkafesztivál

Győr, Dunakapu tér, szeptember 16-18.

Szeptember 16. és 18. között ismét megrendezik a győri Dunakapu téren a Magyar Hagyományok Fesztiválját, valamint a IX. Győri Pálinkafesztivált. A színes programok teljes mértékben felölelik a zene, a tánc, a játékok, a gasztronómia, illetve a kézműves bemutató és vásár területeit, ahol felnőttek és gyerekek egyaránt remekül szórakozhatnak majd.

A három nap műsorvezetője Gulyás László vándorgarabonciás lesz, aki a műsorszámok között tréfáival, történeteivel, vetélkedőivel szórakoztatja a kilátogatókat. Az eseménysor szeptember 16-án, pénteken délután kezdődik: 17.30-kor a Magyar Dudazenekar felvonulása vezeti be a programokat a Megyeháza – Baross út – Dunakapu tér útvonalon. 18 órakor az 1970-es évek elején elindult népzenei együttes koncertje és táncháza várja az érdeklődőket Adorján Istvánnal (duda), Lányi Györggyel (duda, koboz), Bese Botonddal (duda), Bubrik Mátéval (duda), Nagy Balázzsal (tekerő, dob), valamint Babinecz Sándorral (eszközös férfitáncok, táncház). A rendezvény ünnepélyes megnyitójára este 20 órakor kerül sor Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármester szavaival.

Közvetlenül ez után Rendhagyó Prímástalálkozót láthatnak a Dunakapu térre kilátogatók, ahol a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös anyanyelvük azonban a magyar népzene. A zenekar különlegessége, hogy mindenki prímás, vezeti a zenét, adja a jeleket, közösen mégis megbonthatatlan egységet képviselnek a színpadon. Név szerint fellépnek: Lakatos Róbert (hegedű), Korpás Éva (ének), Tintér Gabriella (ének), Dresch Mihály (szaxofon, furulya), Pál István Szalonna (hegedű), Vizeli Balázs (hegedű), Balogh Kálmán (cimbalom), Both Miklós (gitár), Mester László (brácsa, gardon), Doór Róbert (nagybőgő).

21 óra 45 perctől Moldvai zenék és táncok lesznek műsoron a Cserefa zenekarral, akik moldvai csángó énekeket és táncdallamokat szólaltatnak meg magas fokon úgy, hogy az autentikus kereteket saját gondolatokkal bővítik ki. A táncházzal összekötött koncerten Kozma Krisztinához (furulya, kaval, citera, ének), Kozma Évához (koboz, ének) és Bors Lacához (dob, doromb) Maknics Gyula Csaba (furulya, kaval), Vértes Marcell (trombita), valamint a Köcsögök és Dudák táncegyüttes csatlakozik – utóbbi néptáncos gyerekek szüleiből alakult immáron 13 éve, akik az együttesben ismerkedtek meg a néptánc, a népzene, a népi kultúra szépségeivel. Néptáncoktatóik: Németh Kinga és Fábián Szabolcs Csutkó.

A fesztivál második napja, szeptember 17. szombat 10 óra 30 perckor indul Néptáncfelvonulással a Megyeháza – Baross utca – Dunakapu tér útvonalon: menettáncot mutat be a Szanyi és Szili Néptáncegyüttesek gyerekcsoportja, kísér Németh Dénes és zenekara. A délután 15 órakor kezdődő Néptáncfesztiválon győri és Győr környéki néptáncegyüttesek: Szanyi és Szili néptáncegyüttesek gyerekcsoportja, Cserók, Csutora, Rábca, Kisalföld néptáncegyüttesek és a Regös Táncműhely lépnek fel, melynek során Németh Dénes és zenekara, illetve Lipics Viola és zenekara kísérnek.

Az esti programok sora 19.30-kor indul a IX. Győri Pálinkafesztivál díjainak átadásával, melyeket Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere nyújt át az érdemeseknek. Ezt követően Herczku Ági és a Banda lép színpadra: Herczku Ágnest és Nikola Parovot négy kiváló népzenész kíséri, akik műsorukban a Bandázom című CD, valamint a Tüzet viszek című hagyományőrző album dalai mellett saját szerzeményeiket és világzenei feldolgozásokat is előadnak. 21 óra 45-kor a Margaret Island zenekar következik: elragadó akusztikus koncertjükön népdalok, tábortüzek repertoárja, napjaink folk-pop slágerei elevenednek meg Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint triójában állandó közreműködőikkel, Verók Tamással (gitár), Koltay Kurszánnal (zongora), Gerendás Dániellel (dob).

A fesztivál harmadik napjának, szeptember 18. vasárnapnak a délelőttje a kicsiké (és nagyoké): 10 óra 30 perckor Gulyás László vándorgarabonciás interaktív meseelőadása szórakoztatja majd a Dunakapu térre kilátogatókat. Az ebéd utáni programokat aztán a Tázló együttes nyitja 15 órakor, akik moldvai népzenét hoznak Budapestről, hagyományos hangszereken muzsikálva mutatják be a moldvai csángó népzene változatos világát. Fellépő tagok: Draskóczy Lídia (hegedű), Benke Félix (dob), Németh László (koboz), Sófalvi Kiss Csaba (furulya, kava), a vendég Tímár Sára (ének) lesz. Utánuk (16.30) Pálházi Bence Bandája koncertezik a teljes Kárpát-medencei vonós népzene stílushű előadásában, név szerint Pálházi Bence (hegedű), Tóth Ádám (hegedű), Lajti Ákos (brácsa), Pandák Viktor (nagybőgő) és Jobbágy Bence (cimbalom).

17 órakor Növendékek és mesterek címmel a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakos hallgatóinak és mestereiknek műsorát nézhetik meg az érdeklődők, akik az autentikus magyar néptáncot, valamint társművészetek koreográfiáit mutatják be. Vezetőjük Hortobágyi Gyöngyvér, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével és Harangozó Gyula díjjal kitüntetett táncművész, közreműködik Pálházi Bence Bandája. Záróműsorként pedig, 19 órakor Szabó Balázs Bandája lép színpadra: a magyar népzenét a könnyűzene különböző válfajaival és gyakran klasszikus zenei hangszereléssel ötvöző együttes eddig három nagysikerű lemezt jelentetett meg, pályája során Szabó Balázs több díjat is elnyert kivételes előadói munkássága elismeréseként.

A három napos rendezvényen folyamatos programokként kézműves bemutató és vásár, valamint kézműves, népi játszóház szerepel. A Győri Pálinkafesztivál az ország egyik legjobb és legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye; sajátossága, hogy a kiállítók közvetlenül a pálinkát előállító manufaktúrák, cégek, akik a fesztivál alatt kiállítói házaikban lehetővé teszik a találkozást és beszélgetést pálinkafőző-mestereikkel, szakértőikkel minden kilátogató számára. A kiállított termékek között megtalálható mintegy 300 pálinka és különféle, pálinkát népszerűsítő ital. A kiállítók: Agárdi, Badacsonyi Reneszánsz, Bolyhos, Brill, Buti, Csalló, 1Csepp, Etyeki Czimeres, Gyulai, Márkházi, Michlberger, Nobilis, Pannonhalmi Pálinkárium, Réti, Savanya, Schiszler, Spiritus Primus, Szigetköz Lelke, Szóráth, Zimek pálinkák, Pannonhalmi, ill. Észak-magyarországi Borvidék (Tokaj, Eger) borai (Paperdő és a Vineum borházak), Garabonciás sajtok.

További információ a Győri Művészeti és Fesztiválközpont honlapján található.

2016.09.02