980

Szeptember végén ismét megrendezik a Szemrevaló Filmnapokat


A német nyelvterület legjobb filmes újdonságai mutatkoznak be szeptember 22. és október 1. között a Szemrevaló Filmnapokon a budapesti Művész moziban. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a svájci nagykövetség közös rendezvényén eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással vetítik majd öt tematikus blokkban a 18 alkotást.

A mustrát szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen című alkotás nyitja, amelyet idén a legjobb filmnek járó Arany Lola-díjjal és öt további elismeréssel jutalmazták a Német Filmdíjak gálaestjén. Lars Kraume filmje 1957-ben játszódik Németországban, ahol a hesseni főügyész, Fritz Bauer szövetségi szinten akar pert indítani a náci bűnös, Eichmann ellen, ám befolyásos körökben tevékenysége sokaknak nem teszik, ezért az ügyész végül kapcsolatba lép a Moszaddal.

A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a Cannes-i Filmfesztiválon nagy sikert aratott Toni Erdmann című alkotás lesz. Maren Ade forgatókönyvíró-rendező alkotásában egy apa igyekszik megtalálni és elmélyíteni kapcsolatát felnőtt lányával. A Repülj, cserebogár! című osztrák film 1945-ben, Bécsben játszódik, és a kilenc éves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát. A film a világhírű osztrák író, Christine Nöstlinger azonos című, önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült.

Bemutatkozik a 2015-ös Locarnói Filmfesztiválon a zsűri különdíját elnyert Csodaország is, amely tíz fiatal svájci rendező munkája. A katasztrófathriller egyben aktuális, társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük. Az idei Sundance Filmfesztivál hivatalos versenyfilmje, a Vad című német szürreális modern mese is látható lesz, amelyben a főszereplő Ania egy nap farkassal találkozik az erdő szélén. A vadállat olyan erős, szuggesztív hatással van rá, hogy a lány befogja, és a lakásába zárja. A farkas hamarosan ősi, vad ösztönöket hoz felszínre a fiatal nőben.

A tavalyi Zürichi Filmfesztivál Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt mutatja be, hogy a közösségi média hogyan helyezi állandó nyomás alá a tiniket, hogy egyre lazábbnak és vonzóbbnak látsszanak. A készülő tragédiában szinte alig lehet különbséget tenni elkövető és áldozat, bűn és ártatlanság között. A családosok számára igazi csemegének ígérkezik a klasszikus gyerekkönyvből készült, az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyert Heidi, amelyben az élénk kislány boldogan él a svájci hegyekben nagyapjával, egy nap azonban nagynénje Frankfurtba viszi, hogy egy jómódú család beteg kislányának játszótársa legyen.

A dokumentumfilmek között látható lesz a Mérges Buddha, amely a Sajókazán alapított buddhista Dr. Ambédkar gimnázium hétköznapjait mutatja be. A film a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogyan lehetne változtatni ezen a helyzeten az oktatás és a spiritualitás segítségével.

A filmek egy részét Szegeden, Pécsen és Debrecenben is vetítik majd.

Forrás: MTI

2016.08.31