A Győri Fotóklub Egyesület kapta „Az év fotóművészeti alkotócsoportja” díjat

Magyar Fotográfia Napja 2016

Ebben az évben a Győri Fotóklub Egyesület kapta meg „Az év fotóművészeti alkotócsoportja” díjat a Magyar Fotográfia Napja központi ünnepségén, amelynek 2016-ban Cegléd adott otthont augusztus 27-én a Kossuth Múzeumban. A győriek az ország közel 70 fotóklubja közül végeztek az első helyen a tagok egyéni eredményei, illetve a klub aktivitása alapján.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2003-ban kezdeményezte a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését augusztus 29-én. Az időpont nem véletlen, hiszen egy fontos elsőség adja hozzá az apropót: 1840. augusztus 29-én Vállas Antal a Magyar Tudományos Társaság ülésén bemutatta a dagerrotip fotográfiai eljárás teljes folyamatát, az előkészülettől az exponáláson át egészen az utómunkálatokig. A prezentációhoz a Nagy Károly által Párizsban vásárolt felszerelést használta. A dagerrotípia a Dunát és a Budai várat ábrázolta, és ez volt az első feljegyzett alkalom, hogy Magyarországon fényképfelvételt készítettek (ekkor még a Habsburg-birodalom részeként, évekkel az Osztrák-Magyar Monarchia előtt).

Ezt a napot országszerte kiállításokkal és szakmai rendezvényekkel ünneplik, s ezen a napon adják át „Az év fotográfusa díjat” és „Az év fotóművészeti alkotócsoportja” címet. 2016-ban az ünnepségnek a ceglédi Kossuth Múzeum adott otthont, ahol Reznák Erzsébet múzeumigazgató mondott köszöntőt, és megnyitották a Fotó-Hungarikum 2016 könyvbemutatóval egybekötött kiállítását. A rendezvényen sor kerül a két, fent említett díj, valamint MAFOSZ és FIAP fotóművészeti diplomák átadására is.

A Győri Fotóklub Egyesületnek járó „Az év fotóművészeti alkotócsoportja 2016” címet Németh Gyula alelnök, E-Mafosz és A-FIAP fotóművész vette át (a képen a jobb szélen). Továbbá diplomát kapott három klubtag is (balról jobbra): Varga György (A-FIAP Fotóművész Diploma), Tálos Péter (A-FIAP Fotóművész Diploma) és Stipsits Ibolya (E-FIAP Fotóművész Diploma).

2016.08.30