Titokszoba

Szabadhegyi találkozás Borbás Marcsival

Október 30-án a József Attila Művelődési Házban Borbás Marcsi volt a vendége Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőnek a Szabadhegyi Találkozások elnevezésű beszélgetős műsorban. A Magyar Televízió népszerű műsorvezetője jelenleg a Gasztroangyal című sorozat házigazdájaként kalauzolja a nézőket a képernyők előtt.

A művelődési ház zsúfolásig megtelt színháztermének és előterének közönsége előtt lezajlott, közvetlen hangulatú találkozás során szó esett arról, hogy Borbás Marcsiék nemcsak egyszerű főzőműsort készítenek, hanem életszemléletet is szeretnének sugározni. Nem a receptek a fontosak, melyeket ilyen formában mellőznek is, hanem az emberközeli, a hétköznapi emberek bölcsességével átszőtt világkép, amely segít derűvel és nyugalommal megtölteni az életet.

Borbás Marcsi politikai műsort sosem akart készíteni, mert sok benne az empátia, a megértés mások iránt, és úgyis mindig megsajnálta volna a riportalanyokat. A Hír TV-től is azért igazolt át, mert nekik nem kellett olyan műsor, ami nem a politikáról szól. Elmondta, hogy a Gasztroangyal sorozatban fontos küldetésük a természetközeli, régi magyaros gasztronómiai hagyományok ápolása és újjáélesztése, ami egészségesebbé teheti táplálkozásunkat és az életünket is. Ez már csak azért is közel áll hozzá, mert maga is vidéki lány, a nagymamáitól és édesanyjától tanulta a főzés és a háztartásvezetés tudományát. A Gasztroangyal elindulásáig mindennap főzött is, amire azóta csak hétvégén jut ideje, így férje szerint a műsornak csak egy vesztese van, mégpedig ő, mert csak akkor ehet végre rendesen.

Legmélyebb élményeiket a csángóknál töltött forgatási napokon szerezték, tanúi lehettek annak, hogy két generáció alatt hogyan asszimilálódtak, hogy a szabad nyelvhasználat hiányában az ifjabb nemzedékek elveszítik ősi kultúrájuk nagy részét. S hogy mi lenne a legnagyobb kívánsága? Ahhoz bizony kellene egy titokszoba, mert sokszor, amit kimondunk, nem azt akarjuk igazán. Nyilvánosan pedig az lenne, hogy a kis dolgoknak is tudjanak örülni az emberek.

Bárány Zsolt
Fotók: Szabó Béla


2014.10.31