Lidércfény és folklór

Augusztus 15. és 20. között Sárváron

Az elsősorban gyógy- és termálvizéről híres Sárvár a történelem és a kultúra otthona is. A városban augusztus 15. és 20. között rendezik meg az országszerte ismert Nemzetközi Folklórnapokat, a Nádasdy Ferenc Múzeum pedig augusztus 19-én várja rendhagyó tárlatvezetéssel a látogatókat a Lidércfény múzeumi éjszakán.

A város földjében nyugszik a magyar epikus költészet egyik legjelentősebb alakja, Tinódi Lantos Sebestyén, de számos egyéb érdekesség is kapcsolódik Sárvárhoz: itt nyomtatta ki 1541-ben Sylvester János az Újtestamentum fordítását, az ország első magyar nyelven nyomtatott könyvét, Gárdonyi Géza a helyi általános iskolában tanított, Báthory Erzsébet pedig a várban hagyott hátra titkokat.

A Sárvár város központjában található Nádasdy-várat a XIII. században kezdték el építeni. Ez az épület egy zárt udvarú palotaszárnyakkal és védőművekkel körbevett vár volt egészen a XV. századig, a mai formáját is meghatározó változtatások Nádasdy Tamás idejében, 1549 és 1562 között történtek, majd a XVII. század közepén III. Nádasdy Ferenc alatt további építkezéseket hajtottak végre. A kastély secco és freskó technikával készült mennyezeti csataképsorozata a hazai barokk művészet legnagyobb szabású monumentális történeti falképsorozata, és mint ilyen, ez az egy maradt meg – írják a nadasdymuzeum.hu oldalon. A vár dísztermének oldalfalain vegyes technikával készült, ótestamentumi jeleneteket ábrázoló művek láthatóak, melyeket a bécsi származású Dorffmaister István készített 1769-ben.

A Nádasdy-vár ad otthont a Nádasdy Ferenc Múzeumnak, melynek állandó kiállítása a várkastély és Sárvár város múltjába nyújt bepillantást. A tárlat keretében az érdeklődők a várkastély falain belül a freskók mellett megtekinthetik az utolsó királyi tulajdonos, a bajor Wittelsbach család hagyatékát, valamint a történeti üvegkiállítást is, mely számos ország és korszak üvegművészetének jeles darabját sorakoztatja fel. A szalonok berendezési tárgyai korszakokon átívelően mutatják be a bútorstílusok változásait, a nemzetközileg is jegyzett huszárkiállítás pedig a Nádasdy- és a magyar huszárezred hagyatékát őrzi. A kiállításon egy rendkívül gazdag térképgyűjtemény is látható, mely Magyarország térképi ábrázolásait követi nyomon egészen a XVI. századtól. A múzeum kiállítóterei jelenleg a sárvári ötszögletű vár három emeleti szárnyán, illetve tornyában közel 1300 négyzetméteren látogathatók – olvasható a nadasdymuzeum.hu oldalon. A tárlatvezetés során a Nádasdy-vár és a város történelmébe nyerhetünk betekintést, valamint azt is megtudhatjuk, milyen kötődése volt Sárvárhoz a hírhedt Báthory Erzsébetnek.

A Nádasdy Ferenc Múzeum évente egyszer, a Lidércfény múzeumi éjszakán az izgalmas programok mellett különleges tárlatvezetéssel is várja az érdeklődőket: az éjszakai órákban a vár nem látogatható terei is megnyílnak a résztvevők előtt. Idén a Lidércfényt, már tizenegyedik alkalommal, augusztus 19-én este 8 órától rendezik meg. A szervezők azt ígérik, hogy az idei évben olyat mutatnak, amit még soha.

A hagyományokhoz híven idén augusztus 15. és 20. között is megrendezik Sárváron a Nemzetközi Folklórnapokat. „Három és fél évtizede fiatal sárvári népművelők, népzenészek és megszállott néptáncosok mertek nagyot álmodni. Kitartásukkal, lelkesedésükkel megteremtették egy ma már méltán híres, elismert fesztivál alapjait. Már a kezdetektől nemzetközi rendezvényben gondolkodtak, és egy közép-európai kisvárosba és környékére „Európát” varázsoltak” – írják a fesztiválról a folklornapok.hu oldalon. Évről évre Európa több pontjáról érkeznek a hagyományőrző csoportok: a folklórfesztivál célja egymás nép kultúrájának, szokásainak, zenéjének és táncának megismerése. A 36. Nemzetközi Folklórnapokon mások mellett spanyol, szerb, indiai és montenegrói tánccsoportok is részt vesznek, valamint fellép a Herczku Ági és a banda is.

Az augusztusi hónapban Sárváron a hagyományőrzés és a népi kultúra kerül középpontba, a Nádasdy-vár falai között pedig feléled a történelem.

Fotók: Sándor Berill
Forrás: kultura.hu

2016.08.16