1140

Arcus Temporum

MTI

A Pannonhalmi Főapátság hagyományos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum a Szent Márton-év keretében valósul meg augusztus 26. és 28. között.

A monostor védőszentje, Szent Márton emlékévénekKözösségben vagyunk” mottóját átvette a művészeti fesztivál is. Az idén szeretnék megtalálni a „közösséget” Kurtág György művészete, Joseph Haydn művei, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásai között.

Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang. „A fesztivál időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között” – olvasható közleményükben.

A zenei programokon túl a látogatókat kiállításokra és egyéb közösségteremtő alkalmakra is várják, az imádság és a spiritualitás témáiban. Az érdeklődők bejárhatják a labirintust, követhetik Szent Márton nyomát, elmélyedhetnek a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében, és részt vehetnek a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is. A hat nagy koncertnek ismét a főapátság kulturális terei adnak helyet. A nyitókoncerten Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben a keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő. Ugyanebben a térben egyedülálló zenei alkalomra várják a közönséget a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel.

A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna (Kurtág, Haydn és ütős-vokális zene), valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla fellépésével.

Az Arcus Temporum fesztivál művészeti vezetője Keller András és Rácz Zoltán, kulturális igazgatója Dejcsics Konrád.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.08.11