1212

A közösségi színház ereje


A múlt héten vette kezdetét az UTCA-SZAK két hetes nemzetközi közösségi színház nyári egyeteme Magyarország egyik legszegényebb településén, Szakácsiban.

Olasz, francia, lengyel és szerb közösségi színházi és szociális szakemberek bevonásával és tapasztalatcseréjével valósul meg. Az UTCA-SZAK által évek óta gondozott közösségben, a 170 lelkes szakácsi falu teljes lakosságának bevonásával, éles helyzetekben próbálhatják ki a szakemberek módszereik hatékonyságát, elemezhetik a mikroközösségben közvetlenül és közvetve tapasztalható változásokat. A rendezvény évek óta elkötelezett munkát folytat Borsod megye leghátrányosabb helyzetű településein –  elsősorban a 6-18 éves korosztályt célozva, de minden esetben lehetőség szerint a szülőket, a teljes lakosságot bevonva.

A magas színvonalú, különleges oktatási program immáron hagyományosnak mondható, hiszen az elmúlt két évben megvalósított EXCEPT program keretében már volt két hetes nemzetközi művészeti tábor az Európai Unió Kultúra Keretprogramjának támogatásával Szakácsiban. Az EXCEPT – Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices programsorozat szakmai anyagában a szociálpszichológiai és drámapedagógiai ismeretek, tesztek, modellek és szociális jóléti tanulmányok elemzései, illetve tréningek tartására, színpadi tapasztalat elsajátítására irányuló foglalkozások domináltak.

Az idei nyári egyetem workshopjait, tréningjeit és előadásait olyan nemzetközileg is elismert szakemberek vezetik, akik kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek a részvételi színház, a társadalmilag elkötelezett művészetek és különböző szociális alapú projektek területén.

A legkiválóbb nemzetközi szakemberek érkeznek Magyarország legeldugodtabb szegletébe, többek között: Heinz-Jürgen Rickert, a német UNESCO Bizottság az oktatásért felelős munkatársa; Borisz Dymny színházi rendező, színész író, a Souris Blache és a Mini Teatro alapítója; Eva Saez Martin társadalmilag elkötelezett és politikai színházzal foglalkozó színésznő, kulturális menedzser, aktivista, a La secta de las vampiras társaság tagja; Selena Clare McMahan, a Clowns without Boarders International volt igazgatója, jelenleg a szervezet Egyesült Államokbeli elnöke, képző; Both Miklós, zenész, előadóművész; Hódi Ágnes, pszichoanalitikus és drámapedagógus.

A workshopok a partnerszervezetek csapatainak részvételével valósulnak meg összesen 53 gyakorló művész, szociális szakértő, pedagógus bevonásával. A program lehetőséget ad, hogy a szakemberek részt vegyenek egymás programjaiban, és külön időt hagy a tapasztalatcserére, a módszerek kielemzésére. A két hetes együttélés, a kis falu mindennapjaiba való becsatlakozás pedig az adott kisközösség működésének mélyebb megértését teszi lehetővé.

A programot számos helyi és a fővárosból érkező önkéntes támogatja, de a nyári akadémia eseményei mindenki számára nyitottak, szabadon látogathatók. Így augusztus 7-én vasárnap Heinz-Jürgen Rickert, a német UNESCO Oktatásért felelős bizottságának elnöke által rendezett utcai performanszra, augusztus 13-án, szombaton pedig a falu polgármesterének meghívására egy nyilvános disznóvágásra és művészeti zárórendezvényre várják az érdeklődőket. A projektbemutatókat az M&M együttes koncertje zárja. A zenekar 2011-ben alakult meg az észak-borsodi Léh településről származó Mata és Musa család fiataljaiból. Repertoárjuk a cigányzenétől a felkapott slágereken át egészen a jazzig terjed, magyarországi koncertjeik mellett már Berlinben, Liverpoolban és Isztambulban is bemutatkoztak.

Forrás: kultura.hu

2016.08.08