Sötétben settenkedők

Makhult Gabriella grafikusművész kiállítása

Május 28-adika óta látogatható Makhult Gabriella grafikusművész Sötétben settenkedők című kiállítása a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben.

„Mi az, ami akkor élénk, amikor Te alszol? Mi minden történik sötétedés után?” Mesebeli lények és valós alakok indulnak éjszakai portyájukra, bálba, táncházba, éjszakai munkába, s most a látogató is szembesülhet vele, milyen éjszakai élet zajlik, mikor már szinte mindenki az igazak álmát alussza.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Csikóca épületében (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.) felállított tárlat legfőbb érdekessége, hogy a képek a nappali fény „leoltása” után, a sötétben új(abb) életre kelnek. A látogatók kis elemlámpák segítségével is megtekinthetik a műalkotásokat, de a Csikóca-ház természetéből fakadóan ezen kiállítás esetében sem maradhatnak el a megszokott interaktív játékelemek.

Makhult Gabriella grafikusművész alkotásain keresztül látogathat az érdeklődő egy olyan világba, ahol – ha nem vigyáz – az éjszakai horgászaton lévő úr horgára szinte ráakadhat, különös lények szállnak el a feje felett, s az árnyakból lassan kibontakozik szeme előtt egy sárkány is. Félni azonban semmi ok: lehet, hogy nappal ezek a lények teljesen más arcukat mutatnák, de saját közegükben, éjjel is érdemes őket megfigyelni! Főként akkor, ha az ember szeretne egy esti táncmulatság vagy egy cirkuszi előadás részese is lenni! Hiszen nappal ezeket nem tehetjük meg – itt viszont bármi lehetséges!

Makhult Gabriella – saját elmondása szerint – a grafika mellett barátja a kézműves technikáknak, a papír kreatív felhasználásától egészen a famegmunkálásig. Illusztrációs munkáit legtöbbször linómetszettel készíti, ezenkívül vannak még színes ceruzás képei is. Kísérletezik papírszobrokkal, papírmetszetekkel, dolgozik falemezzel. „Minden technika egy újabb érdekes lehetőség, de egy is elég lehet a kifejezésre.” – vallja.

A kiállítás szeptember 11-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2016.08.04