1785

Győr emlékei, irodalmi délután, könyvtári nyílt nap

Kulturális programokon a Kossuth Lajos Kollégium diákjai

Az Országos Könyvtári Napok eseményeit a győri Kossuth Lajos Kollégium diákjai is figyelemmel kísérték, és örömmel kapcsolódtak be a programokba. Október 13-án a Hild József Építőipari Szakközépiskola diákjai hallgatták meg dr. Winkler Gábor Ybl-díjas építész, egyetemi tanár vetítéssel egybekötött előadását városunk múltjáról-jelenéről-jövőjéről.

A tizenéves fiúk és lányok érdekes történeteket hallhattak a város építészeti emlékeiről, a tanár úr diák segítségével varázsolta elénk a múltat, ám a jövőre vonatkozó tervekről is említést tett. Előadásában hangsúlyozta a múlt megismerésének fontosságát, a város titkainak feltárását és feltárulását.

A következő napon kollégiumunk könyvtárában irodalmi délutánt szerveztünk. Az irodalmat kedvelő diákok kedvenc versüket, illetve kedvenc könyvüket mutatták be egymásnak, így többek között hallhattuk tőlük költeményeket Petőfi Sándor, Arany János, József Attila és Radnóti Miklós tollaiból is.

Október 15-én a könyvtári nyílt napon vettünk részt, melynek során a kollégisták megismerkedhettek a könyvtár működésével. Érdekes titkokat tárt fel számukra a raktár, ahol régi folyóiratokat vehettek a kezükbe, és a könyvek tárolásába is belepillanthattak. Az első emeleten minden diák talált a saját érdeklődésének megfelelő könyvet, amit böngészhetett, majd a könyvtári séta az olvasóterembe kalauzolta őket, utána pedig a Muzeális Gyűjteményt ismerhették meg.

Köszönjük a lehetőséget, hisz a programsorozat által bővülhettek az ismereteik, és még jobban megismerhették Győr történelmét és sokszínű kultúráját, valamint remek ízelítőt kaphattak a könyvtár egyedi hangulatából is. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezeken a programokon! „A könyvek, mint az emberek, csak akkor adják ide bizalmukat, ha te is átadod magad nekik.” (Márai Sándor)

Éder Edit
Fotók: Tolnai Gáborné

2014.10.28