Déri György és Alszászy Gábor hangverseny

A Zsinagógában

November 4-én, kedden 20 órakor a Széchenyi István Egyetemi Hangversenyteremben (Zsinagóga, Kossuth L. u. 5.) Déri György és Alszászy Gábor adnak koncertet. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Déri György zenei tanulmányait Banda Ede, Konrád György és Rolla János vezetésével végezte. 1987-ben a Popper Dávid gordonkaverseny győztese a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol három évig volt demonstrátor és zeneszerzést is tanult. 1989-ben kitüntetéssel szerezte meg diplomáját. Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, készít rádió- és televízió-felvételeket. Több zenekar, kamarazenekar és kamaraegyüttes – Capella Academica, Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Alpok-Adria Nemzetközi Zenekar, UMZE, Trio d’Echo – alapító tagja és szólistája, a Budapest Csellóegyüttes koncertmestere, az Intermoduláció-együttes és a Tomkins Énekegyüttes állandó közreműködője. A művész a Soros Alapítvány, az Eötvös Intézet, valamint az MHB Rt. Művészeti Alapítványának kedvezményezettje; 1990-ben, 1998-ban, 2002-ben és 2003-ban kortárs magyar művek előadásáért Artisjus-díjat kapott. 1991 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd 1993-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában is. Nevéhez fűződik többek között Tihanyi László Atte című darabjának bemutatója, valamint Messiaen Négyesversenyének és Eötvös Péter Two poems to Polly című darabjának magyar nyelvű bemutatója. 2003-tól a Nemzetközi Bartók Szeminárium kamarazene és gordonka professzora. 2004-ben Liszt Ferenc-díjat kapott.

Alszászy Gábor tanulmányait 1987 és 1992 között a Zeneakadémián végezte, zeneelmélet-szolfézs tanár. 1992-től 1997-ig a Veszprémi Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított, 1997-től a Győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetében oktat. Koncertek: Kamaraestek hegedűsök, csellisták és énekesek zongorista partnereként, énekes kurzusok hivatalos zongorakísérője Hamari Júlia és A. Reynolds mellett. Díjak: Szolnoki Dalverseny (Ádám Jenő) legjobb kísérő díja, DLA fokozat 2010.

2014.10.24