1428

Sikeres soproni évad

Horváth Zsuzsa és Csernus Anita a két díjazott

„Sikeres évadot zárt a Soproni Petőfi Színház, 286 előadásukat 65.564 néző látta, a bérletesek száma elérte a 10.700-at, ez nyolcvan százalékkal több, mint a négy évvel ezelőtti” – mondta Pataki András igazgató a záró társulati ülésen a teátrumban július 1-én, pénteken.

A színházvezető beszámolt arról, hogy az ünnepi magyar évad beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a közönség nagyon jól fogadta a magyar szerzők műveit a nagyszínpadon. Kiemelte, hogy két országos színháztörténeti eseménynek is tapsolhattak a nézők. A bábjátékos című rockoperát – Várkonyi Mátyás és Béres Attila művét – 30 év után a leghűségesebb városban tűzték újra műsorra, a produkció meghívást kapott a Nemzeti Színházba, ahol átütő volt a fogadtatása. Ugyancsak hatalmas sikert aratott Szarka Gyula - Szálinger Balázs - Demcsák Ottó Álmos legendája című táncműve, amely ősbemutatóként a magyar őstörténetről szólt.

A direktor hangsúlyozta, szép szakmai sikereket ért el az Őszi szonáta, amely meghívást kapott az idei Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára, és műsoron marad a következő évadban is. Továbbra is nagy népszerűségnek örvend az intézmény iskolaszínházi programja, a Bocsáss meg, Madárijesztő! című produkciót Sopronban és környékén 51-szer játszották el, összesen 1376 néző előtt.

„A felsős korosztály megszólításában, a jövő nézőinek felnevelésében jó úton haladunk” – húzta alá Pataki András, aki hozzáfűzte: mindemellett a színházi klubban ebben a szezonban öt magyar ősbemutatót tekinthettek meg a nézők felolvasószínház produkciókként, illetve színpadi játékokként, s ez is nagy eredmény.

Az évad még folytatódik a nyári színházi előadásokkal. Júliusban az esztergomi várszínházzal közösen mutatják be Az üvegcipő című vígjátékot és Hedry Mária Kelj fel és járj című darabját. A dzsungel könyve című musical Pápa mellett augusztusban a fertőrákosi barlangszínházban tekinthető meg. Az Álmos legendája pedig Szarvasra kapott meghívást.

„A négy évvel ezelőtt elkezdett társulatépítő munkában jól haladunk, a tehetséget és teljesítményt a közönségünk is értékelte” – mondta az igazgató, aki bejelentette, az évad színésze díjat Horváth Zsuzsa színművésznek ítélték oda színvonalas színpadi teljesítményeiért. A prózai társulathoz Kovács Frigyes érkezik új tagként.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője megköszönte a tánctagozat példaértékű szakmai, erkölcsi, művészi, emberi tartását, majd köszöntötte az évad táncosa díj választottját, Csernus Anitát, aki sokoldalú és magas szintű munkájáért vehette át ezt az elismerést. A rendező-koreográfus egyúttal bejelentette, hogy a következő évadtól a soproni Horváth Renáta is a táncos csapat tagja lesz.

A társulati ülésen a soproni önkormányzat nevében Sass László, a kulturális- és oktatási bizottságának elnöke köszöntötte a színház dolgozóit. Beszédében kiemelte, hogy a négy éve a városban élő és alkotó társulat sokrétű kapcsolatot tart fenn a közönséggel. Ez a vidéki színházi létezés egyik erős kapcsa, a stabil, minőségi jelenléte az állandó társulatnak, és ezt a nézők is értékelték. Hangsúlyozta, példaértékű az intézmény iskolaszínházi programja, amellyel szerinte minden oktatási intézménynek élni kellene a városban és azon túl is.

Az eseményen elhangzott, Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Erre emlékezett a teátrum az idei magyar évaddal, ősszel pedig nagyszabású ünnepséget tartanak sok meglepetésprogrammal, előadással, színházi nyílt nappal.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2016.07.05