1043

ARTplacc Tihanyban


Kifejezetten a családok részére július első hétvégéjén Színtérré alakul a tihanyi révnél lévő placc, többek között Gőgös Gúnár Gedeon és a Momentán Társulat jóvoltából. A kortárs design és képzőművészet pedig július 21-től költözik be ismét a Balaton északi partjára, a MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként.

A Tihanyi PIAC placc a Balaton egyik legnépszerűbb közösségi tere. Februártól decemberig pezseg a piac és az idén megújult Placc Bisztró. „Mi azonban nem csak minőségi ételeket-italokat és kézműves termékeket szeretnénk adni az ide látogatóknak. Egy Balatonnál egyedülálló kulturális tér, „kultplacc” létrehozásán dolgozunk, ahol a gasztronómia és a piaci jövés-menés mellett helyet kap a színház, a mozi, a képzőművészet és a design is” – mondta Peleskey Ákos főszervező. Ennek részeként az ARTplacc mellett idén újabb többnapos kulturális programmal bővül a placc kínálata.

A Momentán Társulat, Gőgös Gúnár Gedeon és János Vitéz is a placcra érkezik július elején. A Színtér színházi hétvége július 1-3. között lesz látogatható, és a család minden tagjának szól majd. Napközben gyermekelőadások és az Apró színház interaktív játékai színesítik a programkínálatot, esténként pedig a Momentán Társulat előadásait élvezhetik az érdeklődők. A Színtéren két gyerekkori mesehős is felbukkan: bemutatkozik Veronaki Zenekar Gőgös Gúnár Gedeon verseiből összeállított Libabál című műsora, továbbá a János Vitéz adaptációját is láthatják a placcra érkezők.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál középpontjában a környezettudatosság, a fenntarthatóság és a Balaton-régió fejlesztése áll. A fesztiválon kiállított számos képzőművészeti és design alkotás a Balaton-régió fejlesztésére, továbbgondolására, valamint az ember és környezete közti harmónia visszaállítására reflektál. Ily módon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak munkáit is bemutató, a MONO art & amp design által szervezett, Balaton Expressz kiállítás munkái is láthatóak lesznek a július 21-én kezdődő fesztiválon, Tihanyban, ahogy a Budapesti Metropolitan Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak válogatott alkotásai is.

Újítás, hogy idén ingyenesek lesznek az ARTplacc napközbeni programjai, így bárki bármikor megnézheti a galériában vagy a design sátorban kiállított anyagokat, benézhet valamelyik kézműves workshopra, beszélgetésre.

Az idei év zenei különlegességét az M.P. Sziámi And Friends Zenekar és Pintér Béla és Társulata színészei mutatják be. Az egyedülállónak ígérkező koncertélményért már önmagában is megéri Tihanyba látogatni. Az ARTplacc többi estéjén dj és mozi várja majd a látogatókat.

A Színtér és az ARTplacc egyaránt a MOL Nagyon Balaton programsorozat részei. A programsorozatról még több infó a www.nagyonbalaton.hu címen található.

Fotó: Polhodzik Ádám
Forrás: kultura.hu

2016.06.30