Kvártélyházi nyár – ZAKO fesztivál és a Csárdáskirálynő Zalaegerszegen

MTI

Július 1-jén megkezdődik a nyári színházi rendezvénysorozat Zalaegerszegen: a IV. ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztiválon (ZAKO) tíz előadást mutatnak be a Kvártélyházban, amely saját produkcióként a Csárdáskirálynővel készül a jubileumi évadra.

Az első nyári színházi fesztivált tíz évvel ezelőtt rendezték meg Zalaegerszeg belvárosában, a Kvártélyház udvarán – idézte fel Balaicz Zoltán polgármester a programokról tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a teltházas előadások azt igazolták, jó kezdeményezés volt a nyári színházi estek helyszínéül a 18. században emelt Kvártélyház udvarát választani. A ZAKO nyitóelőadása a M/ámor, vagy amit akartok című zenés színmű lesz július 1-jén. Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának cselekményét Dancser Ildikó mai, magyar környezetbe helyezte – mondta Gáspár Anna, a fesztivált szervező Manna Egyesület elnöke. Kitért arra is, hogy az előadások kiválasztásánál arra törekedtek, vidám, derűs, könnyed darabokat hozzanak Zalaegerszegre, de a műsorban megtalálhatók a komolyabb témájú előadások is.

A Katona József Színház a Cosi fan tutte című izgalmas operabeavató előadással érkezik Zalaegerszegre. A fesztivál vendége lesz a lendvai Bánffy Társulat is, amely Göncz László Olvadó jégcsapok című életképét mutatja be.

A párkapcsolatokról szól A szerelem zsoldosai című kétszereplős produkció Bata Éva és Vinnai András előadásában. A szerző, Vinnai Andrásné évekig a fiókjában őrizte a drámát, a színpadi változat fia biztatására készült el.

Péterfy-Novák Éva Egyasszony című monodrámája – Tenki Réka előadásában – azt érzékelteti, miként lehet derűvel, pozitív életszemlélettel látni és láttatni a tragédiákat. Willy Russell Shirley Valentine című komédiájában egy negyvenes évei végén járó nő története elevenedik meg, a rossz házasságban élő háziasszony – akit Vándor Éva alakít – arról álmodozik, hogyan tehetné színesebbé az életét. A Mary és Max című előadást egy gyurmafilm alapján írta és állította színpadra Vaicz Péter rendező. A történet egy ausztrál kislány és egy autista amerikai férfi barátságát mutatja be. A koncert-színház előadáson Hernádi Judit lép fel. A ZAKO programjában két gyermekelőadás is szerepel: július 3-án a János vitézt, július 10-én pedig a Gardrób Művészeti Csoport interaktív, élőzenés mesejátékát mutatják be Tökváros címmel.

Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház ügyvezetője a július 12-én induló saját előadásokról szólva elmondta, hogy száz évvel az első magyar bemutató után színpadra állítják Kálmán Imre népszerű operettjét, a Csárdáskirálynőt. A Magyar Művészeti Akadémia meghívására az operettet novemberben a Hevesi Sándor Színházzal közösen a Pesti Vigadóban is bemutatják. A főbb szerepeket Bot Gábor, Czegő Teréz, György János, Debrei Zsuzsanna, Hertelendy Attila és Virágh József játssza, a rendező Tompa Gábor. A zalaegerszegi szabadtéri színházban az elmúlt évadok két legnépszerűbb darabját, a Padlás című musicalt és a Komámasszony című vígjátékot is láthatja a közönség idén nyáron.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.06.24