Elkezdődött a XII. Magyar Táncfesztivál


2016-ban is újdonságokkal felvonulva szól minden egy egész hétig a mozgásról és zenéről: június 20-án elkezdődött a Győri Balett szervezésében a Magyar Táncfesztivál, immár 12. alkalommal. A június 26-ig tartó programok sora ráadásul folytatja a tavaly megkezdett egyedülálló művészeti seregszemlét, a Gyermek Táncfesztivált is.

A korábbi hagyományoknak megfelelően az elmúlt egy év legizgalmasabb és legértékesebb hazai táncprodukcióit kínálja a rendezvény 7 nap alatt közel 50 produkcióval, valamint számos más kísérőprogrammal és szakmai tanácskozással. A hazai előadók mellett több külföldi vendégjáték is látható lesz, ráadásul idén nemcsak élvezni, de tanulni is csábítja a fesztivál a táncszerető közönséget: a II. János Pál tér szabadtéri színpadán több populáris műfajban is zajlik majd oktatás (salsa, argentin tangó, magyar néptánc, streetdance).

A kiemelt előadások színtere a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpada, ahol az Ünnepi Gála műsorát tegnap 19 órakor a Győri Balett legújabb darabja a Belső hangok című szimfonikus balettmű nyitotta. Velekei László Harangozó-díjas koreográfus, a társulat művészeti vezetője ezúttal is a minimálzene meghatározó képviselőjének (Max Richter) művére alkotott rendkívül izgalmas etűdökből álló mozaikot, ahol különböző karakterek belső monológjai reflektálnak a külső világ kihívásaira, elvárásaira. Az est különleges vendége az Izraeli Balett volt, amelynek művészeti igazgatója, Mórai Máté ezer szállal kötődik Győr városához, hiszen egykor itt táncolt. A társulat szólistái a Csipkerózsika című balettből adtak elő részletet. A Brnoi Nemzeti Színház Balett Társulata saját művel, a Black and White egy részletével érkezett, míg a Magyar Nemzeti Balett – már hagyományosnak mondható vendégszerepléssel – egyik újabb darabjukkal, a svéd Johan Inger „őrült” Bolero-verziójával, a Walking Maddel jött Győrbe. A Magyar Táncművészeti Főiskola végzősei által bemutatott Vivaldi A négy évszak című előadásból láthatott részletet a győri közönség.

Az Ünnepi Gálát megelőzően a színház épületének Csillárszintjén Eifert János fotóművésznek nyílt kiállítása Geometria címmel, amelyet Lőrinc Katalin táncművész avatott fel, közreműködött Lörinszky Attila, a bőgő mestere. Este 21 órakor a színház előtt, a II. János Pál téren a Győri Filharmonikus Zenekar adott klasszikus tánczenékkel koncertet Promenád címmel. Az első nap utolsó programja Grecsó Zoltán koreográfiájában, Valencia James és Rusu Andor előadásában az Egy faun alkonya volt a Kisfaludy Teremben. Az 1912 telét megidéző alkotás a világhíres Cári Orosz Balettegyüttes budapesti előadását idézte meg új és szokatlan fogalmazásmóddal, amelyben zenei, költői és mitikus világ, valós és fiktív síkok keveredtek.

Fotók: Szabó Béla
Efiap fotóművész

2016.06.21