Repülj papírsárkányon a Győrkőc Fesztiválra!

2016. július 1-3.

Koncertek, mesekiállítás, bábszínházi előadások, sport, kézműves foglalkozások és fantasztikus játékok szárazföldön és vízen – három napon át tíz helyszínen csaknem ezer programmal várják a legifjabb fesztiválozókat szüleik kíséretében a 9. Győrkőc Fesztiválra. A Vaskakas Bábszínház szervezésében július 1. és 3. között Győr belvárosa játszótérré változik. Az ország legnagyobb szabadtéri gyermekrendezvényén a gyerkőcök a mosolygós fényképükért cserébe kapott karszalaggal minden programon ingyenesen vehetnek részt.

A rendezvény megnyitója július 1-jén lesz a Dunakapu téren, a Makám Zenekar, a Pa-dö-dő, a 64U, valamint Dobrády Ákos koncertje után Borkai Zsolt polgármester átadja a város kulcsát a gyermekeknek. A tűzijátékos ünnepséggel kezdetét veszi az egész hétvégét felölelő, reggeltől estig tartó Győrkőcjáték a Széchenyi tértől a Kazinczy utcán át a Várágyúknál és a Radó-szigeten egészen a Mihalkovics sétányig és a Bercsényi ligetig.

A Széchenyi téren autókat, kerékpárokat és repülőket próbálhatnak ki a gyerekek, a Kazinczy utcában pedig kreatív, logikai és ügyességi foglalkozásokat tartanak. A Várágyúknál mások mellett a Rippel Akadémia növendékei artista-, Ungár Anikó előadóművész pedig bűvészmutatványokat ad elő. Emellett lesz homokozó, hídi vásár és labdacsata. A Bécsi kapu téren rendezik meg a következő Jóság Süti Vásárt, lesz óriáskerék, az E.ON Zrt. pedig energiatudatosságra nevelő feladatokkal készül. A Vársétányon pancsoló és kalandpark, a Mihálkovics sétányon pedig hullámvasúttal, mászófallal és csúszdával várják az érdeklődőket. A Radó-sziget északi oldalán Csukás István mesekiállítása tekinthető majd meg, és ki lehet próbálni a felhővadászatot, a győrkőcpancsolót és a virtuális céllövöldét. A sziget déli oldalán egyebek mellett lóversenypálya, tekergőtér és játszóház lesz. A Bercsényi ligetben mások mellett a Reflex Környezetvédő Egyesület, a Magyar Madártani Egyesület és a Győr-Szol Zrt. tart környezetvédelemre nevelő programokat. A belvárosban gólyalábasok és a Bab Társulat tálcás játékai is várják a kicsiket. A programokba bekapcsolódott a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, amelynek munkatársai kézműves foglalkozásokkal idézik meg a sárkányokat, legyen az európai, vagy a keleti kultúrkörben szereplő sárkány.

A fesztivál keretében nyolcadik alkalommal rendezik meg a Győrkőcolimpiát, amelyre 16 város több mint kétszáz gyermeke jelentkezett. A sporteseményen Győr testvérvárosai is részt vesznek, a németországi Ingolstadtból, a lengyelországi Poznanból és az oroszországi Nyizsnyij Novgorodból is érkeznek majd ifjú sportolók. Nyolc sportágban, köztük labdarúgásban, váltófutásban, teniszben, strandröplabdában, vízilabdában és úszásban fogják összemérni erejüket a kis olimpikonok.

A Radó-szigeten szombaton és vasárnap összesen tizenhét meseelőadás lesz. Többek között Háry Jánossal, Szélkötő Kalamonával és Vitéz Lászlóval találkozhatnak a gyerekek. A VersJátszóTéren kortárs írók, költők és illusztrátorok játszanak és alkotnak a fesztiválozókkal, közelebb hozva az irodalmat és a képzőművészetet az érdeklődő családokhoz.

A Győrkőcfesztivál sikerét jelzi, hogy már kétszer érdemelte ki a Kiváló Minősítésű Fesztivál címet a Magyar Fesztivál Szövetség alapos vizsgálódása után, valamint a Városmarketing Gyémánt díját, illetve EFFE minősítést kapott az Európai Fesztiválok Szövetségétől.

A fesztivál minden programjára ingyenes belépést biztosító győrkőckarszalagot egy mosolygós fotóért cserébe az információs pontokon vehetik át a 0-14 éves korú gyermekek.

További információ: http://vaskakas.hu/, http://gyorkoc.hu/

Szabados Éva
Fotók: Bognár Szilvia

2016.06.20