Könyvek által a világ…

Megnyílt a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok

Immár 87. alkalommal kerül sor az országos könyvünnepre, az Ünnepi Könyvhétre, melyet a budapesti fő helyszín, a Vörösmarty tér mellett 80 vidéki városban – köztük természetesen Győrben is – azonos időpontban, június 9. és 12. között tartanak.

A Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929-ben – akkor még országos ünnepi könyvnapként – rendezte meg először a fővárosban, de Győr már a következő évben, 1930-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, s azóta is minden évben ezt teszi. Idén sem történt ez másként: Győr Megyei Jogú Város támogatásával, a Generációk Háza és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésével a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér változatos és színes rendezvénysorozattal köszönti a kortárs magyar irodalom ünnepét.

A 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok győri programsorozatát dr. Somogyi Tivadar alpolgármester nyitotta meg, aki beszédében méltatta az olvasás fontosságát, előnyeit, pozitív hatásait és szükségességét, kiemelte a könyv kultúraközvetítő és -megőrző szerepét, és felhívta a figyelmet a tényre, hogy a technikai újdonságok (mint pl. a rádió, a tv, a film, az Internet) nem rengetik meg a több, mint 500 éve szilárdan álló Gutenberg-galaxist, mely képes a folyamatos megújulásra (lásd e-könyvek). A rendezvények sorát a Baross Gábor úton felállított könyvheti szabadtéri színpadon egy zenés irodalmi műsor nyitotta meg: a Ghymes együttesből ismert Szarka Gyula (gitár, ének), Varga Bori (fúvós hangszerek) és Kún Csaba (billentyűk) előadásában A bor és a lányka címmel a magyar irodalom megzenésített bordalait hallhatta a nagyérdemű közönség. Csodálatos magyar borkultúránk valószínűleg nagyon régre nyúlik vissza, ezért maradt ilyen változatos lenyomata a magyar irodalomban és a népköltészetben. A műsor nagyrészt Petőfi Sándor költeményeire épült, de azért elhangzott egy-egy vers más magyar költőktől is: Balassi Bálinttól, Gárdonyi Gézától, Csokonai Vitéz Mihálytól. A közös pont természetesen a bor volt, a férfias mulatozás. Ez a téma különböző variációkban került előadásra: volt vidám, vicces, szomorkás, sőt a háromféle megközelítés többször keveredett.

A Könyvhét három napja alatt könyvbemutatók sora várja az érdeklődőket a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában (Baross Gábor u. 4.), találkozhatnak Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel, Gárdos Péterrel, Zalka Csenge Virággal, Egressy Zoltánnal, Bereményi Gézával, megismerkedhetnek a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Kultúra Kiadó új kiadványával, helyi szerzők műveivel, valamint helytörténeti könyvekkel (pl. Torma Attila: Győr városa az I. világháború alatt). Emellett sok-sok színpadi gyermekprogram (Kuttyomfitty Társulat: Kukorica Jancsi, a vitéz!, Róka Szabolcs mesemondó, Szegedi Miniszínház: Mekk mester, Garabonciás együttes, Magyar Népmese Színház: A brémai muzsikusok) és koncertek (Rezeda népzenei együttes, Európa Koncert Szalonegyüttes, Kolompos együttes, Szekszárdi Gitárkvartett, The Bits – Beatles emlékzenekar) sora hivatott szórakoztatni a győri könyvbarátokat. Minden program ingyenes.

A helyi szerzők a Könyvbarlang Antikvárium standjánál dedikálnak, a meghívott vendégek pedig a rendezvény helyszínén, a könyvbemutató után. Mindhárom nap 10 és 18 óra között – híven a hagyományokhoz – könyvvásár csalogatja a járókelőket a sétálóutcában, ahol rengeteget vásárolhatnak. Június 9. és 13. között egy kiállítás is megtekinthető a Dr. kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Lajta u. 27/a) KÉP – VERS – KÉP címmel az irodalom és a fénykép kapcsolatáról. A kiállítók a Győri Fotóklub tagjai: Nemes Zoltán ’mettor’, Várnagy Kata, Vehofsics Erzsébet Zsóka és Virág Lajos.

tmoni
Fotók: Vas Balázs


2016.06.10